Social

Primarul de Ivancea vrea să le ia apeductul furcenenilor

Apeductul de la Furceni a fost construit cu participarea localnicilor şi suportul financiar şi tehnic al FISM. 

 Într-un video de pe net, un grup de săteni din s. Furceni, Orhei cereau implicarea instituțiilor statului în soluţionarea conflictului apărut între Asociația Obștească „Furceni” și Boris Ochișor, primarul comunei Ivancea. Potrivit locuitorilor, noul primar al comunei a hotărât să treacă apeductul construit în 2007 pe banii localnicilor și gestionat de AO “Furceni” în gestiunea Regiei „Apă-Canal Orhei”.

 Vor să-şi gestioneze singuri averea

Boris Ochișor, cu viză de reședință în Chișinău, este unul din cei 29 de primari ai Partidului Șor, care în scrutinul din octombrie 2019 au câștigat alegerile în localităţile din raionul Orhei, inclusiv în comuna Ivancea, una din cele mai mari în raion.

Eu cunosc istoria construirii apeductului de la Furceni nu din auzite. Am publicat în 2007 în ziarul ”Alternative rurale” un articol despre acest proiect, finanțat de FISM. Atunci sătenii au adunat mână de la mână o contribuție egală cu 15 % din costul proiectului, restul circa un milion de lei a dat Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). Adică primăria nu a dat nici un bănuț, că nu avea de unde. Pentru durabilitatea proiectului, FISM a pus condiția că obiectul poate să-și schimbe stăpânul doar după 15 ani, adică după 2022.

Asociația Obștească ”Furceni” este constituită din 375 de membri (inițial au fost 220) şi are statut, trei angajaţi cu salarii și pachet social, cont în bancă, este plătitoare de impozite. De intenţia primarului de a trece apeductul în gestiunea serviciului comunal local, iar apoi în cea a Regiei ”Apă-Canal Orhei” mi s-au plâns sătenii din Furceni la ceremonia de sfințire a răstignirii ctitorite de familia Gașper, la care nu a participat nimeni din conducerea primăriei şi a raionului.

”Ne-a pus în gardă declarația noului primar, care ne-a spus chiar la prima adunare a sătenilor că bani în bugetul comunei nu sunt și nu vor fi, iar apeductul trebuie să-l dăm în gestiunea Regiei ”Apă-Canal Orhei”. Cât ne va costa apa după această tranzacţie nu ne-a spus”, ne-a relatat proprietara unui magazin din sat.

                                                         Locuitorii se tem de majorarea tarifului la apă

Locuitorii din Furceni refuză să cedeze apeductul din motiv că această schimbare ar putea genera o majorare a tarifului pentru apă (în prezent prețul unui metru cub de apă în localitate este de 8,5 lei, cel mai mic în raion), pentru că serviciul comunal din Ivancea, dar şi Regia “Apă-Canal Orhei” ar fi înglodate în datorii, care ulterior ar putea cădea şi pe umerii locuitorilor satelor din comună.

Potrivit lui Mihai Elenin, președintele AO „Furceni”, fiecare consumator de apă are contor, în baza căruia achită consumul:

”Întotdeauna ne-am înțeles foarte bine cu primăria. Cu consimţământul sătenilor am mărit tariful de la 5 la 8.5 lei fiindcă trebuia să stingem niște cheltuieli – ba pompa se defectează, ba releul iese din funcțiune… După ce s-a schimbat conducerea primăriei, au început problemele”, a declarat Elenin.

Potrivit dumnealui, mai întâi primarul i-a trimis o scrisoare, în care invocă faptul că primăria nu are nici un câștig din activitatea AO  “Furceni”.  Apoi l-a chemat la o discuție, declarându-i că dacă nu se va conforma cerinţelor primarului, va avea probleme. Ulterior, Elenin a fost chemat și la Dinu Țurcanu, președintele raionului, care i-a cerut să-și dea demisia benevol și să cedeze apeductul primăriei.

”Dinu Țurcanu mi-a cerut în mod ultimativ să-mi dau demisia. Președintele raionului măcar nu s-a interesat ce-i cu apeduc-tul nostru, al cui e, cum funcționează asociaţia…  Eu i-am ripostat: am fost ales în fruntea acestei Asociaţii de peste 300 de oameni, rețelele sunt construite pe banii noștri, Consiliul Raional n-are nici în clin, nici în mânecă cu proprietatea noastră”, ne-a spus dl Elenin.

 Peste câteva zile – altă surpriză!

”După asta prin sat s-a răspândit vestea că tariful la apă se va majora de două ori pentru că asociaţia are datorii de câteva sute de mii.  Eu am adunat 20 de săteni să ne ducem la Dinu Țurcanu. Dar preşedintele raionului așa și nu a vrut să-mi răspundă la telefon dacă ne primeşte ori nu. Am chemat de mai multe ori primarul la discuții, dar el refuză să vină să vorbească cu oamenii. Sâmbătă a organizat o întrunire de partid, la care s-a votat pentru cedarea apeductului”, ne-a mai spus președintele AO „Furceni”.

Mihai Elenin a concretizat că i-a spus primarului despre un contract din 2007, prin care FISM a dispus ca apeductul să nu poată fi dat în arendă timp de 15 ani și doar AO „Furceni” are dreptul să-l gestioneze. Primarul i-ar fi răspuns că acest document nu are nicio valoare juridică, iar primăria este unica instituție care are dreptul să se ocupe de apeductul din localitate. Într-o scrisoare adresată AO „Furceni”, primarul B.Ochișor scrie că sondele arteziene au fost transmise în gestiune AO “Furceni” în lipsa Deciziei Consiliului Local, fără ca autoritatea publică Ivancea să obţină vreun avantaj economic. Asociaţia utilizează resursele naturale în lipsa autorizaţiei respective.

Potrivit lui Elenin, Asociația „Furceni” s-a constituit şi a fost înregistrată în baza legislaţiei în vigoare. Sondele au fost construite pe banii gospodăriei agricole din localitate şi, după lichidarea acesteia, au devenit cote valorice ale sătenilor.Și autorizația de utilizare a apei există, altminteri nu am fi activat 13 ani”, afirmă Mihai Elenin.    

 Este de fapt o ilegalitate totală

Potrivit lui Sergiu Reaboi, fost consilier local de Ivancea, tot ce se întâmplă vizavi de apeductul din Furceni este o ilegalitate totală.

”Ei încearcă să ne convingă că vor ca în tot raionul de apă şi canalizare să se ocupe o singură întreprindere – Regia ”Apă-Canal Orhei”. Pe noi asemenea perspective nu ne încălzesc, fiindcă știm că un asemenea mastodont va da într-o bună zi faliment, am mai avut așa precedente încă în perioada sovietică. Primarul a organizat o adunare fără ca să anunțe tot satul, participanţii la care au votat contra colete și ne-au anunțat că urmează să pună la stația de pompare a apei un paznic. Pe noi, cei care facem parte din Consiliul de administrare al AO “Furceni” nici nu ne-au anunțat”, ne-a relatat dl Reaboi.

Mihai Gașper, lider agricol local la Furceni, ne-a declarat: ”Iniţial sondele de apă au aparținut fostei gospodării agricole şi după lichidarea acesteia trebuiau să aibă un stăpân şi au fost transmise la balanţa primăriei. Reacția sătenilor este firească or, odată ce obiectul este edificat și gestionat de ei prin asociere. Activitatea asociației este reglementată de cadrul legal de care trebuie să se țină cont”, a remarcat liderul.  

Victor Cibotari, profesor la Gimnaziul Furceni afirmă că lumea este mulțumită de activitatea AO ”Furceni”: ”Suntem o comunitate unde prin spirit participativ s-au rezolvat o mulțime de probleme: au fost construite drumuri, staţii termice pe biocombustibil, reparate obiective importante pentru sate. Unul din acestea este apeductul, un obiect construit practic fără ajutorul primăriei. Iar acum se umblă cu pomeni ca în campania electorală și ni se cere să dăm apeductul. Noi chemăm primarul la dialog cu tot satul, nu numai cu alegătorii  lui”, a spus Victor Cibotari.

Ex-primarul de Ivancea, Oleg Gașper, la fel este nedumerit: ”Noi am dovedit pe exemplul Furcenilor că, prin spirit participativ, contribuția sătenilor, se pot face lucruri mari. Lumea este indignată vs. de ceea ce se întâmpă acum. E o încercare de a distruge o asociaţie obştească, care şi-a demonstrat viabilitatea”, ne-a spus Oleg Gașper.

Ion Tulbure, ex-primarul de Târșiței, raionul Teleneşti, care a citit pe internet știrea despre litigiul de la Furceni, i-a sfătuit pe săteni: ”Nu cedați. Experiența dvs. trebuie promovată, nu ignorată, distrusă”.

 Conducerea raionului și primarul de Ivancea trebuie să-și spună părerea 

Când pregăteam acest articol, m-a sunat dl Elenin să-mi spună că, în baza semnalului prezentat de primarul Boris Ochișor, Agenția de Sănătate Publică Orhei a efectuat un control al stării castelelor de apă:

”Primarul și-a bazat semnalul către Agenție chipurile pe supărarea unor locuitori că în jurul fântânilor arteziene ar fi dezordine. Mi s-a atras atenția că acolo au rămas crengi de la copacii care au fost curățați relativ nu demult. Acest “semnal” demonstrează că primarul nu vrea să dialogheze cu noi, încearcă să utilizeze împotriva noastră fel de fel de instrumente”, comentează situația dl  Mihai Elenin.       

Am dorit să discutăm la direct cu primarul Boris Ochișor pe marginea acestul litigiu, dar dânsul nu a fost de găsit. De fapt, toţi demnitarii din raionul Orhei, reprezentanţi ai Partidului Şor evită să discute cu presa care nu este afiliată formaţiunii respective. I-am expediat un demers cu solicitarea să comenteze acţiunile primarului de Ivancea şi situaţia de la Furceni şi preşedintelui raionului Dinu Ţurcanu. Până la momentul publicării acestui articol nu am primit răspuns. Oricum, vom oferi şi primarului, şi preşedintelui raionului posibilitatea să-şi expună poziţiile. 

                                                     Ion Cernei                        

            

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker