Evenimente

FOTO// Maestrul Tudor Țopa și-a lansat a 85-a carte

Autorul Tudor Ţopa (în dreapta). A moderat evenimentul Alexandru Ganenco, unul din coasociații Fundației „Draghiştea”.

Lansarea cărţii ”Mândreștenii” a adunat luni la Biblioteca Publică Municipală ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chişinău somităţi din mediul academic, jurnalişti şi, desigur, originari din acest sat teleneştean.      

Odinioară reședință de comună, localitate cu o istorie bogată, Mândreştii au beneficiat de o monografie încă în 1934 -1935, prin truda cărturarului Eufimie Stratan, dar rămasă în manuscris. În ea se vorbeşte despre o comunitate foarte veche, autorul referindu-se la nişte săpături în trei stațiuni arheologice aflate pe teritoriul localității, în cadrul cărora au fost descoperite multe obiecte, care dovedeau că aici a locuit o comunitate înaintea migrațiunii popoarelor. Neobositul scriitor şi publicist Tudor Țopa, originar din părţile Teleneştilor, a mărturisit că s-a apucat cu dragoste şi entuziasm de această monografie, dar din cauza costurilor a fost nevoit să reducă mai multe capitole și să micșoreze tirajul. ”Ulterior se poate reveni asupra reeditării ei”, a remarcat autorul.

Cartea conține relatări despre istoria satului de la prima atestare documentară până în prezent, schițe despre personalităţile de vază originare din Mândreşti: academicienii Alexandru Roșca şi Gheorghe Mustea, compozitorul Valentin Dânga, poeta Diana Sava-Dărănuță, fraţii politicieni Andrei și Vasile Năstase, primarul Tudor Șuiu, care s-a aflat în această funcţie timp de trei decenii etc.

“Cartea ”Mândreștenii” este un început în procesul de deconspirare a vieţii și destinelor mai multor personalități de referinţă de la Mândrești. Trebuie să remarcăm temeritatea maestrului Tudor Țopa, care a reuşit să pună mâna pe pulsul istoriei a mai bine de jumătate din cele peste 1700 de sate din Republica Moldova. Este un record care puțin probabil să-l repete cineva în viitorul apropiat. Sperăm că în continuare mândreştenii vor fi mai receptivi, astfel ca să edităm o carte cu un conținut mult mai consistent, inclusiv despre personalitățile din satul nostru”, a remarcat Diana Sava-Dărănuță.

”Printre primii am ţinut în mână acest volum şi îl felicit pe maestrul Tudor Țopa pentru acest succes. Impresionează cartea prin istoria bogată a satului și viața personalităților cu care se mândrește localitatea respectivă. Închipuiți-vă, la numai două luni de la apariția cărții ”Generalul revine acasă” despre generalul Grigore Baștan de la Flămânzeni, Tudor Țopa scoate de sub tipar cartea ”Mândreștenii”, demonstrând că publicistica, o literatură grăbită, ține să fie în unison cu evenimentele zilei”, a menționat academicianul Viorel Prisăcaru.

”Am colaborat cu autorul la pregătirea acestei cărți pentru că ea era necesară. I-am prezentat documente și imagini din arhiva personală, am vorbit despre evenimentele care s-au perindat în localitate pe parcursul anilor. Istoria Mândreștilor este interesantă și reflectă starea de spirit a societății basarabene pe parcursul a câteva secole. V-ați întrebat cum Mândreștii a devenit leagăn al atâtor personalități? E simplu: în perioada interbelică din zona Teleneștilor doar noi și Sărătenii am avut școală de 7 ani! Sătenii au conștientizat faptul că îți poți schimba destinul doar făcând studii”, a remarcat în cadrul evenimentului pedagogul–pensionar cu stagiu de peste 40 de ani în școala din Mândrești, Filimon Nastas, care în prezent locuieşte la Chișinău, tatăl omului de afaceri Ion Nastas.

În fața celor prezenți au mai vorbit academicianul Boris Găină, agronomul-pensionar și ex-funcționarul public de la Orhei, Ion Sava ş.a.

                                                  Ion Cernei                                        

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker