Uncategorized

Galina Davâdic: Aşa cultivăm interesul faţă de carte şi cunoştinţe

Biblioteca Publică Raională “Mihai Eminescu” a iniţiat recent câteva activităţi noi pentru copii, inclusiv concursul „Erudiții”.  Solicitată să povestească despre aceste activităţi, scopul şi obiectivele, perioada de desfăşurarea şi beneficiarii concursului “Erudiţii”, sursele de finanţare a acţiunilor, dna Galina Davâdic, directoarea bibliotecii, ne-a povestit următoarele.

“Copiii și adolescenții din rândul cititorilor bibliotecii noastre în anul curent vor beneficia de câteva servicii moderne noi, printre care și concursul „Erudiții”, „Ora să ȘTIM”.

În ultimul timp copiii tot mai mult sunt pasionați de tehnologiile moderne, iar pasiunea lor pentru citit se limitează în mare parte doar la lecturarea lucrărilor incluse în programa școlară. Cititul cărţilor, presei periodice a devenit o obligaţie impusă de cadrele didactice prin lecturile obligatorii sau suplimentare. În scopul stimulării interesului copiilor pentru lectură, dar şi creaţiei prin lectură, am şi iniţiat aceste servicii, străduindu-ne să combinăm lectura cu tehnologiile informaţionale. Acest serviciu este destinat copiilor din clasele primare, dar și adolescenților .

Prin acest proiect, încercăm să altoim la copii plăcerea de a răsfoi o carte, de a lectura volume în spaţiul liniştit al unei biblioteci, sau la calculator, utilizând diverse jocuri intelectuale pentru a-şi îmbogăţi bagajul de cunoştinţe, vocabularul, dezvoltarea vorbirii, a-şi dezvolta memoria, ingeniozitatea şi ca urmare să obţină anumite beneficii în viaţă.

Inițiind concursul “Erudiţii”, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea gândirii copiilor şi aptitudinilor lor intelectuale, activismului civic, interesului  pentru studierea temeinică a disciplinelor şcolare, diverse domenii de studii.

Participanţii la concurs vor răspunde la întrebări din diferite domenii, cu caracter logic şi cognitiv, sub formă de jocuri. Inițiatoare și moderatoare a acestui concurs este Marina Ghilaș, asistată de Anastasia Barbalat și tehnologiile Sălii Multimedia”, ne-a relatat Galina Davâdic, directoarea BPR „Mihai Eminescu”.

Referitor la nişte posibili parteneri în realizarea concursului, dna Davâdic a menţionat: “Deocamdată ne descurcăm singuri. Pe parcurs vom vedea, dar sincer vorbind nu avem mari speranțe pentru că nu sunt prea doritori să ne ajute, dar să umblăm cu mâna întinsă nu dorim…

În bugetul bibliotecii pentru anul 2020 nu sunt preconizați bani pentru asemenea activități. De obicei, învingătorii la activitățile noastre se bucură de dulciuri donate de Valentina Țonici din Italia, dar cel mai mare premiu pe care îl preferă copiii sunt acadelele Chiupa Chiups, pe care noi le oferim cu mare drag…”

Cel de-al doilea serviciu implementat anul acesta – „Ora să ȘTIM” este un proiect care a trecut Prutul cu suportul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Fundației „Progress” din România și Deutsche Telekom Stiftung din Germania.

Este un proiect de promovare a lecturii în voce, dar și de experimentare practică a celor citite, fiind implementat în mai multe biblioteci, care au primit în dar câte un set de carte pentru copii despre știință, tehnologii și matematică, colecția inedită STEM. Copiilor li se vor explica pe înțelesul lor anumite fenomene ale naturii, iar ulterior vor experimenta acest lucru.

Din raionul Rezina, în acest proiect, în prima etapă au fost incluse BPR „Mihai Eminescu”, bibliotecile publice din satele Ghiduleni și Păpăuți, iar în etapa a doua – biblioteca publică Cinișeuți-copii și BPR „Mihai Eminescu”, filiala pentru copiii preșcolari și utilizatorii din clasele  I-IV, mai apoi vor mai fi și altele.

În cadrul proiectului vom avea un ciclu de activități „colorate, zgomotoase”, cu experimente inedite și clar că foarte memorabile, ca de exemplu: în baza cărții „Pete Motanul – Ador tenişii albi” vom desfășura activitatea – ,,Sfaturile morale ale Motanului Pete” și experimentul „Balonul Magic”, unde vom folosi așa materiale ca oţetul, baloane, bicarbonatul de sodiu, coloranţi alimentari etc. Iar în baza cărții „Să mâncăm multe culori” vom organiza activitatea ,,Fapte bune să-adunăm şi legume să mâncăm”, lectura fiind însoțită de experimentul ,,Lumea culorilor”.

Un ciclu de activități vom desfăşura în lunile februarie – martie. Responsabilă pentru activități este Doina Rusu, sefă serviciu, care în prealabil a trecut instruirile de rigoare la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

Invităm copiii de la grădinițe și cei din clasele primare să participe la aceste activități interesante”, a mai adăugat Galina Davâdic.

În imagine: Mămica voluntară Doina Sârbu desfăşoară activităţi cu micuții de la Grădinița „Andrieș” la „Ora să ŞTIM”.

 

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker