Social

Învățământul dual se implementează și în raionul Telenești

Pe parcursul ultimilor 13 de ani, Filiala Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) promovează și nu fără succes învățământul dual, o nouă modalitate de a însuși  profesii care au pondere pe piața muncii. Vitalie Colun, șeful instituției respective, susține că este vorba de altfel de orientare profesională, care permite tânărului să fie mai bine pregătit pentru viață. 

”Camera de Comerţ şi Industrie promovează acest tip de învățământ, în deosebi, în rândul mediului de afaceri, fiindcă cooperarea duală este o formă de parteneriat dintre piața muncii și instituțiile de învățământ profesional tehnic și este orientată spre acțiune și spre rezultat. Totodată, Camera demarează procesul de constatare a conformității agenților economici pentru desfășurarea învățământului dual.  Conform datelor CCI a RM, la moment, în școlile profesionale din republică sunt pregătiţi 1300 de ucenici în cooperare cu cca 85 de întreprinderi și 24 de instituții de învățământ. Nemijlocit la Orhei avem opt asemenea întreprinderi,  care primesc elevi de la școlile din oraș și raion şi, respectiv, le oferă posibilitate să se angajeze la întreprinderile respective”– ne spune dl Colun.

Eugenia Roșca, reprezentanta CCI Orhei în raionul Telenești la fel apreciază conceptul învățământului dual ca o metodă de a pregăti mai bine tinerii pentru viitoarea profesie şi implicit pentru viață:

”Tinerii au nevoie să li se pună la dispoziţie baza unei infrastructuri şi a resurselor necesare de lucru și de învăţare pentru derularea unor proiecte care să acopere nevoile dânșilor: informare, consiliere, consultanță, în special educație nonformală în diverse domenii (piaţa muncii, locuri de muncă bine plătite, sănătate, ecologie şi mediu, cultură şi timp liber, sport şi turism pentru tineret, asociativitate, antreprenoriat, viaţă practică. Conceptul presupune că elevul care studiază în școală automobilul sau tractorul, alt domeniu, să se afle la întreprinderea sau firma unde este atașat conform contractului între școală și întreprinderea respectivă. Astfel el nu numai învață meseria în mod practic, dar și se atașează de colectivul respectiv, de viitorii colegi de lucru. Este cunoscut faptul că nimeni nu se prea repede să ia un tânăr la lucru momentan după absolvirea gimnaziului. Apoi iată după susținerea unor activități în cadrul învățământului dual, asemenea situație ar dispărea”, este de părere dna Roșca.  

Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti a subliniat şi un alt avantaj al conceptului învăţământului dual: acesta generează condiții ca tine-rii să rămână acasă după absolvirea gimnaziului și să nu plece peste hotare, unde, fără profesie fiind, vor munci cu siguranţă la negru:    

”Am avut o discuție constructivă cu dl Vitalie Colun, directorul Camerei de Comerț și Industrie, Filiala Orhei și dna Ludmila Stihi, coordonatoare a proiectului, cu referire la dezvoltarea învățământului dual în raionul Telenești. La Orhei acest proiect este implementat deja, în raionul nostru urmează să-l implementăm. Vom avea întâlniri ale dlui Colun și dnei Stihi în toate instituțiile de învățământ din raion pentru a promova această metodă de studiere a profesiilor, totodată vom avea întâlniri cu șefii de întreprinderi și firme asupra perspectivelor deschiderii pieței muncii. Acest proiect îi pregătește pe adolescenți pentru viață. Sunt însușite niște profesii de care este nevoie și apoi viitorului inginer, economist, agronom îi va fi mai ușor să facă carieră dacă-și pornește activitatea în viață de la  o meserie”, este de părere șefa DGE.

Ion Cernei                       

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker