Util

Angajarea legală – temei al relațiilor de muncă trainice

Mai mulţi cititori ne semnalează despre diverse cazuri legate de încălcarea, în viziunea dumnealor, a legislaţiei muncii, întreabă cum să procedeze când se pomenesc în anumite litigii cu angajatorii, despre drepturile lor protejate de Codul muncii, etc. Pentru a satisface toate aceste doleanţe inaugurăm rubrica “Inspecţia muncii la dispoziţia Dvs.” care va fi susţinută de inspectorii de muncă de la Inspecţia Teritorială de Muncă Orhei.

Astăzi una din cele mai mari probleme în domeniul muncii la noi este angajarea la negru şi achitarea salariilor în plic. Dar liniştea între angajator şi salariat poate să fie asigurată numai când raporturile de muncă sunt întemeiate pe principiul legalității.

De ce spunem liniștea? Pentru că divergențele dintre angajator și salariat sunt foarte frecvente. Este vorba de divergențe cu caracter economic, social, așa cum ar fi: angajarea necorespunzătoare, plata salariului neadecvată, condițiile de muncă nocive și alte aspecte.

Pentru a elimina toate contradicțiile ce pot apărea este nevoie ca raporturile dintre angajator și salariat să fie stipulate în contractul individual de muncă. Așa procedură este prevăzută de art.56 alin.(1), (2), (3) din Codul muncii.

Legea obligă angajatorii să angajeze salariații numai după încheierea contractului individual de muncă, acțiune ce va asigura liniștea în activitatea de producere.

Nerespectarea condițiilor de angajare atrage răspundere contravențională și angajatorii se pot alege cu sancţiuni financiare solide. Acest lucru trebuie să-l ştie atât angajatorii, cât şi angajaţii care uneori preferă leafa în plic.

În contractele individuale de muncă, conform art.49 alin.(1) este obligatoriu de stipulat clauzele negociate conform Codului muncii.

 

Din partea redacţiei: Toate întrebările legate de respectarea Codului muncii pot fi transmise redacţiei săptămânalului CUVÂNTUL în scris prin poşta obişnuită (str. Păcii, 38, or. Rezina), cea electronică (cuvintul@gmail.md) cu menţiunea: Rubrica“Inspecţia muncii la dispoziţia Dvs.”

 

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close