Moldova + Migratia

“Noi ajutăm clienții să migreze pregătiţi şi să revină acasă mulţumiţi”

Centrul NEXUS activează în or. Rezina din noiembrie 2016. Potrivit lui Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS, fondator și director IASCI, Centrul şi-a pus scopul să ajute moldovenii să-și atingă obiectivele legate de migrație – de la faza pre-migrație până la reîntoarcere – printr-o rețea de centre de servicii integrate, care le oferă informații specializate, asistență individuală și soluții concrete.

Natalia Harştea, doctorandă în ştiințe istorice, specialistă Migrație și Dezvoltare la Centrul NEXUS Rezina concretizează: ”Noi nu încurajăm şi nici nu descurajăm migrația. Misiunea noastră este să ajutăm clienții să migreze pregătiţi şi să revină acasă mulţumiţi. Oferim gratuit răspunsuri la toate întrebările lega-te de migrație. În acest sens colaborăm cu diverse instituții publice, companii private și organizații neguvernamentale naţionale şi locale, cum ar fi Incubatorul de Afaceri Rezina, Filiala Rezina a Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, Biblioteca Publică „Mihai Eminescu”, Biroul de traduceri ”Primveg” SRL ş.a. Astfel, oferim soluțiile de care au nevoie migranții moldoveni și familiile acestora. Consultanța, asistența și serviciile pe care le oferim sunt personalizate şi gratuite”.

În susținerea afirmațiilor sale, Natalia Harştea a invocat și câteva exemple: „Anatol, de 53 ani, a beneficiat de serviciile noastre la completarea formularului de obținere a vizei americane. Interviul la Ambasada Statelor Unite din Republica Moldova a fost susţinut cu succes. Omul a obținut viza mult dorită şi a putut să își viziteze nepoțeii și fiica stabiliți în Chicago. A revenit acasă și este foarte bucuros că a reușit să cunoască și un alt stil de viață.

Un alt caz: Mai multe persoane ne-au rugat să le ajutăm la scrierea CV-lor în limba engleză. Ulterior, cu documentele perfectate cu ajutorul nostru, Mihai, de 39 ani, s-a angajat în calitate de lemnar în Germania. A fost uimitor pentru el să afle că pentru a se angaja ca muncitor în Germania are nevoie de CV și era foarte bucuros că în Rezina există o instituţie capabilă să-l ajute să perfecteze corect un asemenea document în limba engleză. Acum el munceşte în Germania, are un salariu decent. Ne-a transmis că după ce va câştiga o sumă anumită de bani va reveni la baştină şi își va deschide un atelier de tâmplărie”.

Tudor Duca, din Rezina, a muncit un timp în Rusia, după care s-a întors acasă, unde a hotărât să se ocupe de producerea extractelor din plante medicinale. Deoarece banii de care dispunea nu-i ajungeau pentru dezvoltarea afacerii, a decis să participe la un concurs național de atragere a unor fonduri suplimentare. Dar pentru asta trebuia să prezinte un pachet de documente în limba engleză. El a menționat pentru CUVÂNTUL că „fetele de la Centru au fost foarte receptive” şi l-au ajutat să perfecteze corect şi operativ documentele necesare, fapt care i-a sporit şansele de a participa la concurs şi a obţine investiţiile dorite.

Inga Roşca din Rezina ne-a spus că este foarte recunoscătoare colaboratorilor Centrului pentru ajutorul oferit familiei: “Soţul a nimerit într-un accident rutier în Belgia. Nu el era vinovat. Firma de asigurare din Republica Moldova a refuzat să-i plătească asigurarea. Comunicarea cu poliţia din Belgia era foarte dificilă, inclusiv din cauza necunoaşterii suficiente a limbii. I-am povestit istoria Nataliei Harştea. Dumneaei a efectuat o adevărată investigaţie şi, în cele din urmă, i-a ajutat soţului să primească recompensa legitimă”, a precizat Inga.

Timp de opt luni, Centrul a ajutat aproximativ 250 de persoane, care au primit răspunsuri la peste 500 de solicitări. Cel mai des cetăţenii se adresează cu probleme privind procedura de redobândire a cetățeniei române, vizele în Marea Britanie (în special pentru reîntregirea familiei), oportunitățile de finanțare nerambursabilă din fondurile europene a antreprenorilor locali, verificarea interdicțiilor de migrare în Federația Rusă, a legalităţii activității firmelor ce se ocupă de recrutarea personalului la muncă peste hotare, etc.

Acum câteva luni Centrul NEXUS Rezina și-a propus să ajute autorităţile publice locale la scrierea proiectelor pentru atragerea fondurilor internaționale, inclusiv pentru valorificarea capitalului financiar și social al migranţilor. Natalia Harştea a menţionat că prin intermediul Centrului Mobil NEXUS, despre oportunităţile oferite de Centru au fost informate peste 100 de primării. Dintre acestea au reacționat 20 de administraţii publice locale din raioanele Rezina, Soroca, Florești, Șoldănești  şi Orhei.

“Lucrăm cu aceste primării în vederea identificării problemelor comunitare și planificării activităților legate de migrație și dezvoltare. În luna aprilie am reușit să scriem două note conceptuale pentru proiecte destinate primăriilor din Rezina și Orhei, cu care am participat la concursul de granturi mici acordate de către Guvernul Slovaciei.

Deseori ne deplasăm în localități ca să oferim consultanță personalizată atât pentru localnici, cât și pentru administrațiile locale. Venin cu informaţii concrete despre posibilitatea și avantajele înfrățirilor cu localitățile de peste hotare, contribuim la identificarea migranților originari și oferim asistență în crearea asociațiilor de băștinași, etc.

La atelierele noastre au participat peste 500 de oameni”, a remarcat dna Harştea referindu-se la rezultatele Centrului înregistrate în opt luni de activitate.

La rândul său, Simion Tatarov, primarul comunei Rezina a menţionat că Centrul NEXUS este găzduit de Primăria Rezina. “Am dorit să avem în teritoriu o asemenea instituţie anume pentru a ajuta populaţia să soluţioneze mai eficient problemele legate de migraţie, în relaţiile cu rudele stabilite peste hotare. În acest domeniu se fac multe greşeli, se întâmplă multe lucruri nedorite anume din lipsă de informaţii”.

Tudor Iaşcenco,

Ion Perciun

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker