Apropo

Ce are Moldova cu blocada Leningradului?

Servilismul actualei guvernări față de Federația Rusă uneori întrece orice măsură. Recent, primarul de Chişinău, socialistul Ion Ceban a venit cu iniţiativa de a deschide la Chișinău un muzeu al blocadei Leningradului.

Alţi confraţi de idei ai săi ar dori să ridice în centrul capitalei monumentul simbol al celui de-al Doilea Război Mondial “Родина-мать зовёт!» (Patria-mamă cheamă!”, să schimbe denumirile unor străzi cu numele unor generali ruşi… Iar ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (!?) Aurel Ciocoi a declarat că în războiul de pe Nistru din 1992 armata rusă a oprit vărsarea de sânge. Igor Dodon vrea să mai obţină un mandat de preşedinte şi încearcă cu ajutorul sfetnicilor săi să utilizeze iarăşi vechiul instrument “divizează şi conduce”.

Ce are Moldova, moldovenii cu blocada oraşului Leningrad, calificată de mai mulţi istorici ruşi, inclusiv Mark Solonin, drept un mit menit să ascundă eșecurile militare ale regimului stalinist? Aceştea consideră că blocadă, de fapt, n-a fost, doar o foamete organizată, ca golodomorul din Ucraina, foametea din Povolgia sau cea din RSS Moldovenească proaspăt “eliberată”.

Regimul Dodon, în loc să rezolve probleme economice şi sociale ale Republicii Moldova, toacă sume enorme din banii publici pentru propaganda militaristă a altui stat, care mai continuă să-şi ţină ilegal armata pe teritoriul nostru.

Eu mă întreb: ce avem noi cu cel de-al Doilea Război Mondial, care ne-a adus numai pierderi umane şi necazuri social-economice? Am văzut pe reţelele de socializare o placă de granit cu inscripţia   ”Гражданам Республики Молдова – участникам блокады Ленинграда”,  aflată se vede la cimitirul Piskariovskoe. De unde s-au luat moldoveni acolo, dacă  după ocuparea în 1940 a Basarabiei de către Armata Roşie şi până la declanşarea războiului, conaţionalii noştri ajungeau în URSS doar în urma deportărilor, arestaţi fiind sau trimişi cu forţa la minele de cărbuni şi la tăiatul pădurilor din Siberia? Poate mai potrivit ar fi în Chişinău un muzeu al victimelor foametei organizate în 1946-1947, zecilor de mii de deportaţi? Propaganda pro-sovietică şi pro-rusă înteţită de la un timp sub bagheta lui I.Dodon şi a socialiştilor mi se pare extrem de umilitoare şi făţarnică în situaţia când, în pofida tratatelor internaţionale, Moscova continuă să-şi ţină armata pe teritoriul R. Moldova, susţinând un regim separatist, ilegal în regiunea din stânga Nistrului; când tratează cu atâta obrăznicie agenţii economici moldoveni la exportul produselor agricole. Apropo, în timpul războiului de acum 75 de ani, în Basarabia, dar nici în alte provincii ale României, lumea nu a dus lipsă de alimente, basarabenii erau scutiţi de plata impozitelor din cauza dezastrului economic lăsat de ocupaţia sovietică din perioada 28 iunie 1940 – 26 iulie 1941. Cartele în Basarabia au fost introduse de sovietici, după 1944, adică după ”eliberare”, când foametea organizată de noul regim a văduvit republica de circa 300 de mii de oameni.  

Şi încă ceva: în timpul Holocaustului, nici un evreu originar din Basarabia nu a murit în Oswiencim! Antonescu, declarat criminal de război, n-a permis transportarea evreilor în lagărele naziste! Atrocități vizavi de evrei au fost, dar până în toamna lui 1942, când au fost stopate. În 2014, la Bucureşti, Shimon Peres, președintele Israelului, a mulțumit poporului român pentru salvarea a 400 000 de evrei!

Victimele regimului stalinist sunt incomparabile cu cele provocate de alte regimuri. În Basarabia au sufe-rit nu numai cei de etnie română, dar și rușii, evreii, ucraineni… Din cauza foametei foarte mult au suferit găgăuzii – electoratul pe care mizează Dodon  să-l atragă prin propaganda sa pro-rusă. Era 1946 -1947, sub puterea sovietică, când nu era război, nici blocadă…


Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker