Social

Infecția cu coronavirusul de tip nou și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii

În ultimul timp, lumea este alertată de o nouă maladie – coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), care face ravagii în China și mai multe țări din regiunea respectivă. Cât de periculoasă poate fi epidemia de coronavirus pentru moldoveni ne-a relatat Ion Bolboceanu, șeful Direcției Orhei a Centrului de Sănătate Publică Orhei.                                                              

“Coronavirusurile sunt un grup de virusuri comune atât pentru animale, cât și pentru oameni. Tulpina nouă a acestui coronavirus, respectiv 2019-nCoV, a fost descoperită la începutul lunii ianuarie anul 2020 în Wuhan, China.

Semnele clinice ale infecţiei cu coronavirus sunt similare gripei și răcelii, dar se manifestă mai agresiv în rândul persoanelor imunodeprimate, cu boli cronice, vârstnicilor și gravidelor. Evoluția situației epidemiologice la infecția cu coronavirusul de tip nou are tendință de creștere a morbidității, precum și a mortalității, cu o răspândire largă și în afara Chinei, fiind afectate mai multe țări.Toate cazurile de boală raportate în afara Chinei au avut istoric de călătorie recentă în China, înainte de debutul bolii.

Printre simptomele frecvente ale infecţiei cu noua tulpină de coronavirus se numără: febra crescută, tusea, dificultăţile de respiraţie, nasul înfundat, rinoreea (secreţii nazale), dureri în gât, dureri de cap, oboseală.

Transmiterea infecției are loc pe cale aeriană, prin inhalarea particulelor din tusea sau strănutul unei persoane infectate, precum și prin contactul cu o suprafaţă contaminată şi atingerea nasului, gurii sau a ochilor cu mâinile murdare.

Pentru prevenirea cazurilor de infecție cu coronavirusul de tip nou în rândul populației este necesar:

• evitarea călătoriilor în țările unde se înregistrează cazuri de boală;

• evitarea spaţiilor aglomerate;

• evitarea consumului de produse alimentare crude sau insuficient gătite;

• evitarea contactului apropiat cu o persoană care prezintă semne ale infecţiei;

• spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau mediul unde se află;

• respectarea etichetei tusei prin acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de unică folosinţă;

• purtarea unei măşti de protecţie;

• dezinfecţia obiectelor şi suprafeţelor cu care întraţi des în contact.

Starea de sănătate a persoanelor care se întorc din țările unde se înregistrează cazuri de infecție cu coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) trebuie monitorizată timp de 14 zile. La apariția semnelor de boală trebuie solicitată asistența medicală la domiciliu și informat lucrătorul medical despre istoricul călătoriei”, a menționat dl Bolboceanu.      

 

Cum ne spălăm corect pe mâini

Primul pas pentru a ține departe microbii și bacteriile este să ne spălăm pe mâini. Cei mai mulți dintre noi o facem superficial, ca pe-o obligație de care trebuie să scăpăm cât mai repede, fără să pierdem timpul. Iată care sunt paşii ce descriu modalitatea corectă de a ne curăţa mâinile pentru a îndepărta germenii nocivi:

– umezirea mâinilor cu apă curată, caldă sau rece;

– aplicarea săpunului;

– frecarea mâinilor cu săpun timp de cel puţin 20 de secunde – nu uităm şi de unghii;

– clătirea mâinilor cu apă curată;

– închiderea robinetului cu un şerveţel de unică folosinţă;

– uscarea mâinilor folosind un prosop curat sau aer cald.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker