Social

O nouă iniţiativă – formarea Profilului investiţional al Primăriei Rezina

Sergiu Bobu, director tehnic, Ştefan Birău, director general „Lafarge Ciment Moldova” SA şi Simion Tatarov, primarul oraşului Rezina (de la stânga) au vorbit în cadrul seminarului despre căile de colaborare fructuoasă între companie şi administraţia publică locală.

 Aniversarea de 525 de ani de la prima atestare documentară a Rezinei a fost marcată de autorităţile oraşului şi locuitori cu o suită de evenimente. În dimineaţa zilei de 7 februarie reprezentanţii autorităţilor şi comunităţii au depus flori la compoziţia “Piatra de temelie a localităţii”. A urmat seminarul ”Pol Regional de Dezvoltare a Afacerii”, organizat de Compania „Lafarge Moldova” în parteneriat cu Primăria Rezina la sediul Companiei şi un concert de zile mari.

La seminar au participat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, reprezentanţi ai PNUD-Molodva, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, GIZ-Moldova, agenţi economici din Rezina etc.

Mai întâi, directorul general al „Lafarge Ciment Moldova” SA, Ştefan Birău a făcut o informaţie despre Compania „Lafarge”, prezentă în circa 80 de ţări şi întreprinderea ei din Rezina, care recent a împlinit 20 de ani de activitate. Astăzi „Lafarge Ciment Moldova” SA, o firmă de top în Republica Moldova, asigură cu locuri de muncă bine plătite 200 de angajaţi, produce anual peste 600 mii tone de ciment şi este prezentă pe piaţă cu cinci tipuri de materiale de construcţie. Dl Birău a menţionat că de mulţi ani întreprinderea activează fără accidente de muncă, s-a angajat ca până în 2030 să reducă cu 23% volumul gazelor de seră emise în atmosferă, să modernizeze în continuare utilajul pentru a coparticipa la utilizarea în calitate de combustibil alternativ a deşeurilor care devin o problemă tot mai mare pentru R. Moldova etc. Directorul general s-a referit şi la relaţiile strânse cu autorităţile locale, implicarea întreprinderii în modernizarea infrastructurii mai multor localităţi din raionul Rezina şi dorinţa de a participa cu noi proiecte investiţionale în oraşul şi raionul Rezina.

Primarul de Rezina Simion Tatarov a mediatizat o nouă iniţiativă a administraţiei oraşului –   „Profilul investiţional al Primăriei Rezina”, în stadiu de elaborare şi care deja este susţinută de conducerea „Lafarge Ciment Moldova” SA. Referindu-se la potenţialul uman şi economic al regiunii Rezina – Râbniţa, experienţa autorităţilor locale de conlucrare cu investitori naţionali şi internaţionali, materializată în diverse proiecte economice şi sociale, dar şi la faptul că există deja o decizie de creare în baza oraşelor Rezina-Râbniţa a unei zone economice libere, primarul a remarcat câteva priorităţi care ar putea fi realizate cu participarea investitorilor locali, naţionali şi internaţionali. Potenţialul economic al regiunii ar putea fi dezvoltat în baza producerii materialelor de construcţie din resursele naturale existente, utilizării eficiente a posibilităţilor sectorului agroindustrial,  turismului rural, meşteşugăritului, unui spectru larg de servicii sociale. În aceste două localităţi există trei şcoli profesional-tehnice, care ar putea asigura cadrele necesare afacerilor noi. Cel mai important este, a menţionat primarul, să învăţăm singuri să facem bani acasă, să asigurăm lumea cu salarii decente, care, la rândul lor, vor genera venituri mari în haznaua oraşului din impozite şi taxe, utilizate, în continuare, pentru modernizarea localităţilor, sporirea bunăstării populaţiei.       

Participanţii la întrunire au susţinut iniţiativa administraţiei oraşului, venind şi cu propuneri concrete. Excelenţa Sa Daniel Ioniţă şi-a exprimat opinia că în Rezina rămâne subdezvoltată alimentaţia publică, industria hotelieră, practic nu este utilizat potenţialul turismului rural, într-o zonă atât de bogată în materiale de construcţie infrastructura drumurilor lasă mult de dorit. România a ajutat mult şi poate ajuta în continuare această regiune, dar succesul depinde foarte mult de localnici şi implicarea lor în soluţionarea problemelor existente. Rezina poate şi trebuie să devină un exemplu de dezvoltare economică-socială pentru Râbniţa, a remarcat ambasadorul.

Marin Cernea, Ludmila Sthii au remarcat că GIZ Moldova este gata să ajute la formarea conceptului profilului investiţional al or. Rezina şi în continuare să contribuie  cu diverse proiecte de investiţii în diferite domenii.

Elena Cabac de la PNUD-Moldova a spus că între organizaţia pe care o reprezintă şi administraţia or. Rezina există relaţii strânse de colaborare, graţie cărora doar în ultimii ani a fost reparată capital secţia de boli contagioase de la Spitalul raional, a fost iluminat podul de peste Nistru ş.a., concretizând că PNUD rămâne mereu gata să susţină iniţiative valoroase din partea autorităţilor, agenţilor economici şi societăţii  civice din partea locului.

Sergiu Bobu, director tehnic „Lafarge Ciment Moldova” SA s-a referit în mod deosebit la potenţialul uman, resursele naturale,  monumentele de istorie, cultură, arhitectură şi naturale, care, în opinia sa, pot şi trebuie să servească drept platformă pentru dezvoltarea cu succes economică şi socială a regiunii Rezina – Râbniţa.

 

Tudor Codreanu

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker