Evenimente

Eugenia Halus, directoarea LT “Evrica” din Râbniţa, laureată a Premiului pentru performanţă în educaţie

TVR Moldova a oferit Premiul ”Pentru performanţă în educaţie” directoarei Liceului Teoretic „Evrika”, singura instituţie cu predare în limba română din oraşul Râbniţa, regiunea separatistă Transnistria, Eugenia Halus.

Eugenia Halus este un stâlp al românismului în stânga Nistrului. A menţinut, alături de alţi apostoli ai românismului, o oază de educaţie românească în regiune. De 30 de ani, reprezintă un scut viu în faţa celor care vor să şteargă orice urmă de românism şi formă de educaţie în limba română în Transnistria. În pofida presiunilor constante din partea autorităţilor transnistrene, continuă să apere dreptul copiilor de a studia în limba lui Mihai Eminescu.

În 2004, autoritaţile transnitrene au decis să închidă instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din zonă, dar profesorii şi părinţii au opus rezistenţă. Au ţinut şi greva foamei. Unii au fost arestaţi. În urma protestelor şi presiunilor internaţionale, şcolile au fost redeschise, dar multe dintre ele au rămas fără sediu.

De menţionat că în cadrul Galei Premiilor TVR Moldova sunt premiate personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categorii, se numără: promovarea istoriei şi limbii române, a patrimoniului cultural, pentru performanţă în educaţie, artă, afaceri, pentru responsabilitate socială.

tvrmoldova.md/ro

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker