Evenimente

Eugenia Halus, directoarea LT “Evrica” din Râbniţa, laureată a Premiului pentru performanţă în educaţie

TVR Moldova a oferit Premiul ”Pentru performanţă în educaţie” directoarei Liceului Teoretic „Evrika”, singura instituţie cu predare în limba română din oraşul Râbniţa, regiunea separatistă Transnistria, Eugenia Halus.

Eugenia Halus este un stâlp al românismului în stânga Nistrului. A menţinut, alături de alţi apostoli ai românismului, o oază de educaţie românească în regiune. De 30 de ani, reprezintă un scut viu în faţa celor care vor să şteargă orice urmă de românism şi formă de educaţie în limba română în Transnistria. În pofida presiunilor constante din partea autorităţilor transnistrene, continuă să apere dreptul copiilor de a studia în limba lui Mihai Eminescu.

În 2004, autoritaţile transnitrene au decis să închidă instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din zonă, dar profesorii şi părinţii au opus rezistenţă. Au ţinut şi greva foamei. Unii au fost arestaţi. În urma protestelor şi presiunilor internaţionale, şcolile au fost redeschise, dar multe dintre ele au rămas fără sediu.

De menţionat că în cadrul Galei Premiilor TVR Moldova sunt premiate personalităţi din spaţiul românesc, care au rezultate frumoase în domeniile lor de activitate. Printre categorii, se numără: promovarea istoriei şi limbii române, a patrimoniului cultural, pentru performanţă în educaţie, artă, afaceri, pentru responsabilitate socială.

tvrmoldova.md/ro

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close