Politic

Alexandru Slusari: „Dondon merge pe principiul „După mine, potopul”. „

Prezent în platoul emisiunii Punctul pe Azi de la postul TVR MOLDOVA, deputatul PPDA Alexandru Slusari a declarat că Igor Dodon nu vrea să micşoreze povara furtului miliardului, nu se gândeşte la stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova și merge pe principiul „După mine, potopul”.

Potrivit deputatului, prin proiectul de lege care ar micşora din povara furtului miliardului, preşedintele Igor Dodon nu face altceva decât să arate alegătorilor că a făcut ceva în problema furtului miliardului.

„Nu este deloc argumentat de ce trebuie atins capitalul social al Băncii Naţionale. Nu există niciun argument financiar, în fară de cel politic. Noi, anual, trebuie să plătim 853 de milioane de lei Băncii Naţionale din bugetul de stat. În 2016 şi 2017, Banca Naţională a avut pierderi, iar în 2018 venitul a fost de 250 de milioane de lei. Putem miza că, de fapt, 125 milioane de lei vor veni înapoi ca dividente. Este o trişare”, a spus Alexandru Slusari.

Deputatul PPDA a menţionat că Igor Dodon transmite mesajul că legea miliardului nu se va anula, cetăţenii vor achita în continuare, iar cei care au furat nu vor fi traşi la răspundere.

Dorel Noroc, secretar de Stat la Ministerul Finanţelor, a spus că iniţiativa de a acoperi golurile din bugetul de stat din profitul Băncii Naţionale a fost discutată cu experţi internaţionali, inclusiv cu misiunea FMI.

„Aceasta nu este o lege specială. Repartizarea profitului băncilor naţionale se realizează în toate ţările. Este important să asigurăm BNM cu o anumită limită a capitalului său”, a spus Dorel Noroc.

Oficialul guvernamental a afirmat că măsura luată de Guvern este una benefică pentru Republica Moldova.

Sergiu Gaibu, economist „Expert-Grup” a spus că sectorul bancar din Republica Moldova este destul de bună, dar fluctuaţii pot apărea datorită fragilităţii economiei.

„Noi trebuie să ne creăm o rezervă. După ce este acumulată rezerva şi abia după ce apar resursele extra-financiare, acestea pot fi utilizate şi redistribuite către Guvern”, a spus Sergiu Gaibu.

Expertul a menţionat că Banca Naţională nu trebuie slăbită, având în vedere că agenda proiectelor investiţionale nu este reuşită.

„Noi avem proiecte cum ar fi reparaţia Memorialului. A fost şi în trecut reparaţia gardului Preşedinţiei, a Parlamentului. Astfel de iniţiative sunt mai degrabă populiste şi continuă să aibă loc”, a spus Segiu Gaibu.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker