Social

Cine poate solicita reexaminarea pensiei începând cu 1 ianuarie 2020?

În anul trecut, la o parte din cetăţenii republicii, care au lucrat după pensionare încă 15 ani, le-au recalculat pensiile. Dar socot că nu-i pe dreptate aşa, pentru că şi noi, care am lucrat ori lucrăm după pensionare mai puţin de 15 ani tot plătim în fiecare lună la fondul de pensii. Nu demult am auzit la televizor că o să le mărească pensia şi la acei care au lucrat după pensionare măcar şi 2 ani. Dar n-am putut reţine toată informaţia. Vă rog să publicaţi detalii în ziar şi ce documente trebuie să pregătim.

Angela Popovici, Şoldăneşti

La această întrebare, foarte des adresată de cititorii ziarului CUVÂNTUL în ultimul timp, răspunde Direcţia comunicare şi mass-media a Casei Naţionale pentru Asigurări Sociale.

CNAS aduce la cunoştinţă, că persoanele care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vârstă până la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani, vor beneficia de reexaminarea pensiei.

Începând cu 2 ianuarie 2020, solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu, prezentând totodată buletinul de identitate, carnetul de muncă şi, după caz, diploma de studii superioare, livretul militar și alte documente despre activitatea realizată. Toate actele enumerate se prezintă la Casa Teritorială în original și xerocopia acestora.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

 Reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, se efectuează în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, conform eşalonării prevăzite în tabelul alăturat.

Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost reexaminată pensia persoanelor care s-au pensionat până la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult. Conform datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în acest an de reexaminarea pensiei au beneficiat circa 3400 persoane.

                                                        

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker