Politic

Sondaj: doar 17,7% din alegători cunosc cine este deputatul ales în circumscripția uninominală din care fac parte

Argumentul principal al promotorilor sistemului electoral mixt era că deputaţii aleşi pe circumscripţii uninominale vor fi mai aproape de alegători şi vor lucra în special pentru realizarea doleanţelor acestora. La aproape un an de la alegeri un sondaj realizat de platforma de monitorizare a promisiunilor electorale defacto.md în perioada iulie-decembrie 2019 arată că doar 17,7% din alegători își cunosc deputații aleși în cele 45 de circumscripții electorale uninominale.

Potrivit www.defacto.md, alegătorilor le-au fost adresate 3 categorii de întrebări deschise:

– Cunoașteți cine este deputatul ales în circumscripția din care faceți parte? Dacă da, cine?

– Cunoașteți vreo promisiune electorală pe care a făcut-o acesta pentru alegătorii din circumscripție? Dacă da, care?

– Cunoașteți vreo măsură întreprinsă de deputat pentru a realiza această promisiune? Dacă da, care?

6,4% din respondenții sondajului au numit măcar o promisiune electorală făcută de deputatul ales în circumscripția lor, care nu neapărat corespundeau cu prevederile programului său electoral. Cel mai des, alegătorii numeau prioritățile generale promovate la nivel de partid – reparația drumurilor, locurile de muncă, pensii mai mari, infrastructură, iluminatul stradal.

Doar în unele circumscripții, respondenții au numit prevederi specifice ale programelor electorale promovate de deputați în campaniile electorale:

2,7% din respondenți au numit careva măsuri întreprinse de deputat pe parcursul mandatului, care nu neapărat țin de programele lor electorale. Majoritatea dintre ei însă au numit fie acțiuni realizate de către autoritățile publice locale, fie de deputații aleși în circumscripție, însă care au fost realizate înainte ca aceștia să devină deputați, în funcțiile administrative pe care le dețineau anterior – primar, președinte de raion etc.

Eșantionul chestionarului:

– 4696 respondenți, în medie câte 104 respondenți în fiecare circumscripție;

– 177 localități – centre raionale și localități cu cel mai mare număr de populație din circumscripție (în medie câte 5 localități per circumscripție).

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker