Apropo

Inflaţia care înghite beneficiile guvernării

Beneficiile social-economice promise de guvernarea socialistă-democrată sunt pe faţă, deşi au trecut doar vre-o două luni de la instaurarea ei. După scumpirea serviciilor de transport auto pentru pasageri, au crescut brusc şi preţurile la carburanţi, provocate în special de majorarea accizelor impuse de guvernare la produsele petroliere. Acestea, dar şi deprecierea stabilă a leului imediat după Anul Nou, au provocat creşteri în lanţ a preţurilor la produsele alimentare, fructe şi legume, mărfuri şi servicii.

Potrivit agrobiznes.md, preţurile la unele fructe şi legume în ultimul timp chiar s-au dublat. Dacă în luna decembrie, un kilogram de cartofi de import putea fi cumpărat cu aproximativ şase lei, acum costă, în medie, cu 4 lei mai mult. În cazul cartofilor produşi de agricultorii autohtoni, preţul ajunge şi la 15 lei pentru un kilogram.

Usturoiul s-a scumpit cu circa 10 lei, ceapa – cu un leu, ouăle – cu trei lei. Vânzătorii explică că au majorat preţurile în special la produsele de import, după ce s-au scumpit carburanţii.

Potrivit aceleeaşi surse, economistul Viorel Gârbu susține, că scumpirile sunt gene-rate şi de faptul că, în ultimele săptămâni, leul s-a depreciat faţă de euro cu aproximativ 2,5 la sută.

Oamenii se ciocnesc de preţuri majorate la fiecare pas, scumpirea productelor, mărfurilor de primă necesitate, medicamentelor, serviciilor etc., care le subţie buzunarul şi aşa sărac.

„De câţiva ani sunt nevoită să procur aceleaşi medicamente. La început cheltuiam pentru acestea circa 400 de lei lunar. În luna trecută am plătit deja 560 de lei”, îmi spunea o pensionară vecină de bloc.

În această situaţie, inflaţia le va mânca majorările modeste de salarii promise unor categorii de bugetari şi indexările pensiilor cu care atât de mult se laudă preşedintele Igor Dodon şi guvernanţii lui înainte ca cetăţenii să le vadă.

Cu alte cuvinte, suntem într-o situaţie clasică de inflaţie, când cu aceiaşi sumă de bani poţi procura mai puţine bunuri decât, să zicem, în perioada respectivă a anului trecut. În atare situaţie cel mai mult suferă salariaţii cu lefuri modeste, pensionarii, șomerii, beneficiarii de asistență socială, deoarece creșterea prețurilor reduce din cantitatea produselor care pot fi procurate.

Tudor Codreanu

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker