Evenimente

Enciclopedia scriitorilor români contemporani, o lucrare cu multe semne de întrebare

Recent, la Chişinău, a fost lansată „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni” (în propria lor viziune), o lucrare cu 1200 de pagini, tirajul de 1200 de exemplare în care, potrivit autorilor, poetul Traian Vasilcău, coordonator academicianul Mihai Cimpoi, sunt incluse numele a 1146 de scriitori români din peste 50 de țări ale lumii. Lipsesc, însă, o pleiadă întreagă de scriitori reputaţi din Republica Moldova.

Solicitat să ne prezinte o informaţie succintă despre scriitorii originari din regiunea Orhei incluşi în această Enciclopedie, pământeanul nostru, ziaristul şi scriitorul Valerian Ciobanu, care a participat la lansare, ne-a comunicat:

– La eveniment au participat scriitori din R.Moldova şi România. Lucrarea a fost prezentată de Traian Vasilcău şi Mihai Cimpoi. Între cei 1146 de scriitori incluşi în Enciclopedie sunt mai mulţi autori originari din ex-judeţul şi actuala regiune Orhei. Printre aceştea i-am regăsit pe Dumitru Matcovschi (Vadul Rașcov), Aurelian Silvestru (Cușelăuca), Ion Cuzuioc (Țareuca), Leo Butnaru (Negureni), Vasile Galaicu, Arhip Cibotaru, Iurie Badicu și Valerian Ciobanu (Cobâlea), Valentin Zaha (Dorogan, Cotiujenii Mari), Nicolae Esinencu (Chițcanii Vechi), Diana Sava Daranuța (Sărătenii Vechi), Valeria Florea-Dascăl (Chiperceni), Boris Druță (Inești), Iacob Cazacu-Istrati (Vadul-Leca), Anatolie Gondiu (Jora de Jos) ş.a.

În acelaş timp, frunzărind după lansare lucrarea, nu am găsit acolo o sumedenie de personalităţi notorii din lumea scrisului, atât originari din regiunea Orhei, cât şi din republică. Nu se ştie din care motive în Enciclopedia scriitorilor români contemporani n-au nimerit pământenii noştri Leonid Popescu, scriitor şi pictor, publiciştii şi scriitorii Tudor Ţopa (autor a circa 80 de cărţi), Axentie Blanovschi, Efim Josanu, Gheorghe Urschi, Vasile Botnaru ş.a.

De asemenea, în această lucrare prezentată ca una de talie internaţională, lipsesc aşa scriitori reputaţi ca Vladimir Beşleagă, Spiridon Vangheli, Mihail Gheorghe Cibotaru, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu, Iulian Filip, Ion Hadârcă, Valeriu Matei, Aurelian Dănilă, Vlad Pohilă, Vasile Spinei, Vasile Şoimaru, Nicolae Roibu şi alţi autori de lucrări cunoscute şi apreciate nu numai în Republica Moldova şi spaţiul românesc, dar şi departe de hotarele respective.

Tudor Codreanu

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker