Politic

Valeriu Lazarenco: Proiectele cu Țara sunt unica noastră speranță…

– Dle Valeriu Lazarenco, sunteţi jurist de profesie, aţi activat în calitate de specia-list principal pe probleme juridice în cadrul Aparatului președintelui raionului Teleneşti. Ce v-a motivat să candidați la funcția de edil al satului natal Leuşeni?

– Propunerea mai multor consăteni, care m-au şi asigurat că mă vor susţine.  Până la alegeri am fost implicat în mai multe acțiuni în sat, deşi nu făceam parte din autorităţile locale. Analizând propunerile, mi-am zis că aş putea face mai mult pentru comunitate având un statut oficial. Dar lucrurile bune se fac doar împreună, nu este corectă percepția unora că doar primarul trebuie să facă. Dacă mobilizezi oameni să contribuie la realizarea unor obiective atunci ei vor fi cointeresați ca acele lucruri să aibă durabilitate.

– Cu ce aţi început în calitate de primar?

– Am identificat problemele prioritare ale satului, am creat Asociația Băștinașilor din Leușeni, am încercat să înţeleg ce putem face mai departe cu grădinița de copii, pe care mă gândesc s-o mutăm într-o aripă a gimnaziului din localitate, fiindcă încăperea actuală este în stare deplorabilă. Căutăm soluţii la problemele tine-rilor din sat, care vor să se manifeste la baştină, dar din cauza condițiilor vitrege din țară nu reușesc. În viitorul apropiat vrem să deschidem o întreprindere municipală.

– Ce planuri vă faceţi şi de unde veţi lua bani pentru ele?

– Mai întâi de toate, pentru a asigura transparența activității, am inaugurat o pagină pe rețelele de socia-lizare. Elaborez un plan de activitate bine argumentat  pentru anul curent, dar și pentru tot mandatul, cu speranţa să obținem finanțare măcar pentru jumătate din proiectele planificate. Vreau să renovez sistemul de aprovizionare cu apă al satului or, analizele ne demonstrează că apa nu este bună de băut. Trebuie schimbate rețelele, castelele de apă. Vrem să aducem sectoarele de pădure în custodia primăriei. Mai avem o problemă destul de curioasă dar și stringentă – drumul de acces spre or. Telenești. De 50 de ani, adică de la formarea în 1967 a raionului Telenești, călătorim pe o șosea de 15 km până la Răscrucea Verejenilor, când de fapt avem alt drum, mai vechi, de la Leușeni la Telenești prin Inești, de 5 km. Adică dacă renovăm acest drum, scurtăm distanţa de aproape 3 ori. Acest drum este important şi pentru satele Văsieni, Coropceni, cele două sate din primăria Suhuluceni, mai ales că în zona respectivă avem plantații de livezi şi proprietarii acestora sunt gata să-și aducă contribuția la reparaţia căii de acces respective. Noi avem mari probleme cu așa numitul deal al Verejenilor, unde vara pietrișul este spălat de ploi, iar iarna poleiul complică mult traficul rutier.

Surpriza neplăcută a fost că jumătate dintre primăriile din raion, cele cu primari din partea PLDM, PPDA şi doi independenți, nu am primit în termenii stabiliţi finanțare de la bugetul de stat. Noi avem un sold disponibil de peste 200 de mii de lei rămas din legislatura precedentă şi voi încerca s-o scoatem la capăt. Apropo, din lipsă de bani am fost nevoit să anulez contractul cu o firmă de pază, care avea sub supraveghere grădinița de copii.

– Ați participat la întrevederea primarilor din republică cu premierul Chicu. Ce v-a spus premierul vizavi de tărăgănarea finanţării primăriilor?

– Așa și n-am înțeles pentru ce ne-a chemat. Posibil să ne aducă la cunoștință proiec-tele președintelui Dodon în acest an electoral. Nu am văzut sensul. A fost o zi pierdută.

– Recent, ați fost împreună cu alți primari la Convenția Românilor de Pretutindeni. Cum apreciaţi întâlnirea cu Ana Guțu, numită de premierul Ludovic Orban secretară de stat la Departamentul pentru relațiile cu Republica Moldova?

– Evenimentul a fost organizat de Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor Ţării şi Eugen Tomac, europarlamentar. Într-adevăr, în culoarele Casei Poporului ne-am întâlnit cu dna Guțu, dar dialogul între ea şi mine s-a soldat cu eșec din start. Doamna m-a întrebat dacă sunt de la PUN și trecu îndată la moralnice învățături că nu alegem partidul care trebuie. I-am spus ce am pe suflet: că așa judecă și comuniştii, şi democraţii, şi socialiștii, dar de fapt alegătorii din comunităţi votează oamenii, nu partidele. Lui Constantin Codreanu i-am spus că dna Guțu judecă strâmb. Și apoi, dacă află contribuabilul român ce „mănăstiri” vrea să edifice cunoscuta doamnă, m-aș mira dacă acesta ar mai da bani cuiva.

La finalul Convenției Românilor de pretutindeni am avut o masă rotundă cu reprezentanți ai administrației publice locale din Republica Moldova, la care au participat și primari din regiunea Orhei: Efim Mardari, primarul de Meșeni; Serghei Popa, primarul de Verejeni; Simion Tatarov, primarul de Rezina ş.a. Ni s-a promis sprijin.

Marea mea  bucurie e că la forumul respectiv am întâlnit pe unul din formatorii noștri în cadrul unui atelier organizat pentru aripa tânără a partidului nostru încă în 2013, care activa odată în calitate de specialist în sectorul I al Bucureștilor. Acum acesta este secretar de stat. Mi-a făgăduit că mă va ajuta la stabilirea unor relații de înfrățire cu o localitate din România și la inițierea unor proiecte comune de dezvoltare. Adică proiectele cu Țara sunt unica noastră speranță or, de la guvernanții noștri nu prea avem ce aștepta.

– Noi vă dorim succese!

– Mulțumesc!

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker