E timpul sa fii activSesizează o problemă

Poliţia trebuie să fie readusă în sate

În sfârşit, Consiliul Suprem de Securitate a pus în discuţie situaţia criminogenă din ţară, problemă care, pe parcursul ultimilor ani, nu o dată a fost abordată de către cetăţeni. Reforma poliţiei, efectuată în 2017 de către Partidul Democrat, a dăunat mult sistemului. Având în vedere că 65 la sută din populaţie locuieşte în sate, se cere ca oamenii să fie protejaţi de infractori prin intermediul organelor de drept.

Este necesar să se înceapă reforma teritorial-administrativă, trecându-se la comune. Îmi amintesc că în anii 1941-1944 comuna Limbenii Vechi avea în componenţa ei încă 2 sate – Limbenii Noi şi Ustia. Aici activau un şef de post şi doi jandarmi. Pichetul conlucra strâns cu primarul şi medicul de sector în privinţa stării sanitare a satelor şi profilaxiei criminalităţii. Conform unui grafic săptămânal, satul nostru era vizitat de şeful de post cu un jandarm, un consilier al primăriei şi, uneori, cu un asistent medical. Erau controlate uliţele, teritoriile aferente şi gospodăriile în ceea ce priveşte salubrizarea, starea gunoiştilor. Lucrătorul medical controla igiena personală a elevilor şi a familiilor vulnerabile care erau la evidenţă. Dacă erau depistate repetat pediculoză sau scabie (adică păduchi sau râie – trebuie de recunoscut că ele existau), uneori, cu un cărbune, scriau pe faţada casei – (P).

Noi, copiii, cum simţeam careva simptome ale acestor maladii, ne adresam mamei să ia măsuri ca să nu păţim ruşinea la şcoală. Zvonul că mâine o să vină şeful de post cu jandarmul (ultimul ulterior a fost transformat de propaganda sovietică într-o sperietoare) ne disciplina pe toţi.

Astăzi, având în vedere că sunt alte vremuri, avem altă mentalitate, este posibil şi necesar de a readuce în sistemul rural poliţia comunitară, în dependenţă de numărul de populaţie. De creat pichete pe lângă primăriile comunelor, care vor fi păstrate după reforma administrativ-teritorială, care se planifică deja de ani buni, dar nu se mai implementează.

Ar fi bine ca ele să fie amplasate în Centrele de sănătate, care au încăperi, au lucrători medicali şi sociali şi care dispun de informaţiile necesare poliţistului de sector: despre bolnavii cu dereglări psihice, persoanele singuratice, familiile vulnerabile, potenţialii infractori etc. Aceasta ar uşura mult activitatea primăriilor, medicilor, şcolilor şi asistenţilor sociali. Populaţia ar primi ajutorul necesar la timp şi calitativ.

Astăzi, majoritatea poliţiştilor sunt amplasaţi în municipii şi oraşe, lăsând satele de izbelişte. Şi avem ce avem.

Partidul Democrat a venit cu reformele sale reieşind din propriile interese. Reforma a fost efectuată cu scopul de a concentra mai multă poliţie la nivel central, pentru a ţine piept protestelor, fiindcă  cei de la  sate tac, n-au cui să se plângă, baronii locali îi ţin bine în frâu.

Dumitru Noroc,

membru al Consiliului Uniunii Pensionarilor al RM,  Om Emerit

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker