E timpul sa fii activScrie știrea ta

Un semnal care ar trebui să îngrijoreze administraţia Azilului din Rezina

Cititorul ziarului CUVÂNTUL Sima Braşoveanu, pensionar, locuitor al s. Ţahnăuţi, a venit la redacţie cu următoarea problemă:

 “Pe data de 10 ianuarie 2020, fratele Vasile, 69 de ani, care se află la Azilul pentru bătrâni din Rezina, s-a adresat directoarei instituţiei cu rugămintea să-l ducă la spital, pentru că are direri insuportabile la picioare – a fost operat de trei ori, dar cu anii boala se tot agravează. Înainte, în situaţii de criză, eu îl duceam la spital, pentru că dna directoare motiva că nu dispune de transport, sau fratele chema un taxi ori plătea 60 de lei soţului unei angajate a Azilului pentru a-l duce la spital. Dar în acea zi eu eram la tratament la Chişinău pentru că medicii mi-au găsit cancer de gradul 4 şi nu puteam să-l ajut. Iar fratele mă ruga să fac ceva pentru că nu mai poate de durere. Atunci eu am chemat telefonic Urgenţa, care a venit, dar a plecat fără bolnav. Peste un sfert de oră directoarea azilului, Lilia Ţurcan, m-a telefonat ca să mă învinuiască de apel fals la Urgenţă, pentru ce va trebui să plătesc. Dânsa a mai spus că a vorbit cu medicul care îl tratează pe fratele şi acela i-ar fi spus că el nu are în grija sa numai bolnavii de la azil şi în genere la moment nu are locuri în secţie. Imediat l-am telefonat pe medic, care mi-a spus că nu a vorbit cu directoarea Azilului pe acest caz şi mi-a recomandat să apelez încă o dată la Urgenţă, ca să aducă bolnavul la consultaţie.

Am revenit la directoare şi am rugat-o să rezolve problema. Dumneaei a promis că va lua măsuri.

Pe la ora 16 l-am telefonat iar pe fratele. Dânsul mi-a răspuns că stă culcat în pat, că nu i-au adus mâncare, că după ce a plecat Urgenţa a fost lucrătorul social şi i-a propus să meargă pe jos la spital şi dânsul a refuzat pentru că nu va putea să meargă atât de mult pe jos.

Mai târziu eu am venit de la Chişinău şi l-am dus pe fratele la spital. Medicul V.Nani l-a examinat şi l-a internat imediat, menţionând că starea bolnavului este gravă şi dânsul va pregăti documentele pentru o consultaţie suplimentară la Spitalul Republican. Acolo medicul A. Castraveţ a ajuns la concluzia că cel mai probabil piciorul drept va trebui amputat mai jos de genunchi. Dar mai întâi să mai încercăm să tratăm boala, lucru care se face în secţia chirurgie de la Spitalul raional Rezina.

Fratele m-a rugat să nu fac scandal, deoarece în afară de mine nu are pe nimeni şi se teme să nu fie dat afară din Azil. I-am spus lui şi la toţi cei implicaţi în această istorie: fratele nu are aici nicio vină. Eu am alertat medicii, m-am plâns la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, la redacţie pe administraţia Azilului, care, în opinia mea, manifestă o atitudine neglijentă faţă de bătrânii din Azil.

Interesant, dacă n-aş fi fost eu, ce se întâmpla cu fratele? Cine trebuie să-i ducă şi cu ce pe aceşti bătrâni bolnavi şi neputincioşi la consultaţiile medicilor, la instituţiile de tratament atunci când este necesar?

Şi încă ceva: mi s-a spus că bătrânii iau cina la ora 17.00 şi până a doua zi nu li se mai dă nimic de mâncare, lucru, în opinia mea, nenormal”, scrie Sima Braşoveanu.

 

Solicitat să comenteze cazul dat şi învinuirile autorului plângerii, Boris Artin, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecția Familiei Rezina ne-a relatat:

– Faptele descrise în petiție au fost minuțios examinate nemijlocit la Azil şi s-a constatat: Brașovean Vasile se află la întreținerea instituției de la 11.12.2018, fiind diagnosticat cu o maladie cronică la piciorul stâng şi aflându-se la evidență la medicul de familie și medicul chirurg, care îl consultă periodic și, conform indicației medicului de familie, este tratat de către asistenții medicali de la Azil în condițiile instituţiei.

La 10.01.2020, Vasile Brașovean a solicitat-o pe directoarea Azilului, Lilia Țurcan, să fie transportat urgent la spitalul raional, deoarece starea piciorului bolnav s-a agravat. Luând în considerație că dumnealui primea tratamentul prescris de medicul de familie, Lilia Țurcan i-a explicat că cazul nu este de urgență și dânsul va fi programat în timpul apropiat la medicul de familie. Brașovean Vasile nu a fost de acord cu poziţia directoarei.

Peste puțin timp la Azil a venit Urgenţa, fiind chemată de către fratele său, Sima Brașoveanu, care se afla în mun. Chișinău şi care nu a coordonat chemarea Urgenţei cu administraţia Azilului. Medicul de la Urgenţă a luat decizia că V. Braşovean nu trebuie transportat la spital, dar a recomandat ca ulterior să fie programat pentru consultare la medicul de familie.

Ulterior la Azil s-a prezentat Sima Brașoveanu, care a insistat să-l transporte pe fratele său la spitalul din or. Rezina, motivând că s-a înțeles cu şeful secției chirurgie să-l interneze în spital, ceea ce și s-a întâmplat.

Învinuirile referitor la atitudinea necorespunzătoare a personalului și mai ales a directoarei Azilului, Lilia Ţurcan, față de beneficiari, alimentarea proastă a acestora nu s-au adeverit. Beneficiarii sunt alimentați cu produse procurate prin achiziții publice, meniurile zilnice corespunzând normativelor în vigoare, bucatele sunt calitative, scrie în răspunsul său Boris Artin, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecția Familiei Rezina.

Din aceste două texte cititorul, credem, singur poate face concluziile de rigoare, fără careva comentarii suplimentare. În opinia noastră, acest semnal ar trebui să pună pe gânduri, în primul rând, administraţia Azilului, dar şi autorităţile care patronează instituţia dată.

Pentru conformitate, Tudor Codreanu

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker