Social

Cetățenii R. Moldova ar fi plătit nejustificat, într-o singură lună, peste 450 de lei pentru fiecare tonă de diesel

Importatorii de produse petroliere din R. Moldova ar avea înțelegeri de cartel la stabilirea prețurilor la combustibil, iar acestea nu ar reflecta chetuielile reale suportate de agenții economici din domeniu.

Cel puțin, așa afirmă vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, citat de ziarulnational.md, care spune că are „probe concludente scrise privind existența unui acord de cartel între companiile petroliere”.

„Răspunsul Agenției Naționale pentru Regle-mentări în Energetică la demersul fracțiunii Platforma DA: în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, prețul benzinei, conform cotațiilor Platts, a crescut cu 172 lei/tona, iar petroliștii noștri au majorat DUBLU prețul la import pentru o tonă de combustibil. Cu motorina situația e și mai gravă. Chiar dacă sistemul Platts a fixat în decembrie 2019 – ianuarie 2020 MICȘORAREA prețului la diesel cu circa 143 de lei per tonă, companiile petroliere au importat motorina cu CREȘTEREA costului cu aproape 310 lei per tona. Mai exact, consumatorii din R. Moldova au achitat într-o singură lună NEJUSTIFICAT aproximativ 453 de lei pentru fiecare tonă de diesel”, a calculat Slusari.

Amintim că, la mijlocul lunii ianuarie curent, mai multe stații peco au afișat prețuri majorate la benzină, motorină și gazul lichefiat. La unele stații de alimentare, benzina s-a scumpit cu 55 de bani, până la 19,25 și 19,85 de lei, în funcție de cifrele octanice, motorina – cu 65 de bani, până la 17,05 lei pentru un litru, iar gazul lichefiat s-a scumpit cel mai mult – de la 10, 05 până la 11,25 de lei litrul, cu circa 1,2 de lei mai scump decât până acum.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker