Evenimente

Rezina la 525 de ani

Prima atestare documentară a localităţii Rezina o găsim  într-un document din 5 februarie 1495, prin care Domnul Moldovei, Ştefan cel Mare întăreşte lui Toader, pisarul (scribul), satul Rezina, unde a fost Alexa vătăman, pe Nistru, la gura râuleţului Rezina, cumpărat de la rudele sale, strănepoţi ai boierului Negea, cu 70 zloţi tătăreşti.

În preajma aniversării de 525 de ani de la prima atestare a baştinei noastre a fost editată lucrarea „Rezina. File de istorie”, ca material didactic şi cognitiv pentru elevi şi pedagogi, dar şi pentru toţi cei interesaţi de istoria ţinutului natal.

Noua ediţie o completează substanţial pe prima – „Rezina, schiţă istorică”, apărută în 1999 în colaborare cu fiica Olga.

Am decis să revin la această temă pentru a înţelege şi a descrie mai detaliat originea şi evoluţia uneia dintre cele mai vechi localităţi de pe malul Nistrului, care pe parcursul secolelor s-a dezvoltat încontinuu, devenind centru de voloste (mijlocul sec. XIX), apoi de plasă şi raional, având în subordinea sa iniţial 18 localităţi, apoi în perioada interbelică 43, iar în prezent 41 de localităţi.

În acest scop am studiat 167 de dosare din 15 fonduri arhivistice, 83 de monografii şi lucrări istorice, o mulţime de publicaţii din presa periodică a timpurilor şi ale Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Studii interesante la această temă au publicat Ş. Tutuescu, Ion Perciun, Tudor Iaşcenco, Tudor Ţopa, Anton Moraru, Mihai Taşcă, Ion Xenofontov, Eugenia Margină. Subsemnatul, în lucrarea „Rezina. File de istorie” analizează succesiv particularităţile epocilor şi evoluţia Rezinei de la constituirea civilizaţiei medievale până la începutul sec. XIX, Rezina sub ocupaţia Rusiei Ţariste (1812-1917); integrarea comunei şi plasei Rezina în componenţa Statului Român (1918-1940); specificul instaurării aici a regimului sovietic (1940-1941); plasa Rezina în anii celui de-al Doilea Război Mondial (1941-1944); restabilirea şi consolidarea sistemului sovietic, oraşul şi regiunea Rezina în anii 1956-1985, dar şi o analiză succintă a istoriei localităţii din zilele noastre.

Compartimentul „Educaţia cetăţeniei democratice prin intermediul istoriei locale” întregeşte capitolele din prima parte a lucrării, concentrându-se asupra aspectelor  privind experienţa predării istoriei şi propunând un material practic concret necesar celor implicaţi în procesul educaţional. Cartea conţine şi un rezumat al conţinutului în limbile rusă şi engleză.

Actualitatea temei rezidă în faptul că studierea istoriei locale şi educaţia bunului cetăţean trebuie începute cu evenimentele şi procesele care s-au derulat în spaţiul local, îndreptându-ne treptat spre cel naţional şi universal. Graţie acestei lucrări băştinaşii vor avea posibilitate să analizeze activităţile de cercetare ale elevilor vis-a-vis de restabilirea unor pagini importante din istoria locală, să facă concluzii privind soluţionarea diferitor probleme comunitare.

O problemă de ordin comunitar pentru rezineni ar fi statutul Rezinei ca localitate orăşenească. În centrul oraşului este instalată stela comemorativă „1935. Rezina-oraş”. Celor care cunosc istoria localităţii această inscripţie le trezeşte nedumerire. La 6 mai 1935, prin decret regal, comuna rurală (sătească) Rezina este transformată în comună urbană (orăşenească), în componenţa căreia erau localităţile Rezina-târg, Rezina-sat, Boşerniţa, Ciorna şi Stohnaia. Cât priveşte statutul administrativ, Rezina încă din a doua jumătate a sec. XIX, când a devenit centru de voloste cu structuri ca-racteristice unei reşedinţe respective – adunare şi upravă, judecătorie de voloste, poştă cu birou oficial etc.,  este atestată ca localitate orăşenească. În culegerea „Перечень населенных мест к карте Оргеевского уезда”, editată în anul 1892, se menţionează: „Местечко Резина, 1155 десятин, 320 дворов, одна церковь, правление, одно народное училище, телеграф, почта, нотар, обыкновенная почтовая станция, ярмарка» (Orăşelul Rezina, 1155 desetine, 320 de gospodării, o biserică, cârmuire, o şcoală populară, telegraf, poştă, notar, o staţie de poştă obişnuită, iarmaroc).

În acelaşi timp, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că Rezina, potrivit îndrumătorului privind recensământul populaţiei din 1930, este pomenită ca oraş. Astfel statutul de oraş al Rezinei începe mult mai înainte de a. 1935 şi inscripţia de pe stelă trebuie corectată, termenul „oraş” fiind înlocuit cu cel de „comună urbană”.

Vreau să menţionez încă ceva: cu concursul primarului oraşului, Simion Tatarov, şi avocatului Iulian Rusanovschi în Rezina au fost restabilite două monumente construite în perioada anilor 1933-1949: bustul regelui Ferdinand I şi monumentul eroilor rezineni căzuţi în Primul Război Mondial din 1914-1918, care au fost distruse de regimul comunist. În legătură cu aceasta, vin cu o propunere: cred că ar fi logic ca în preajma bustului regelui Ferdinand I să fie instalată o placă comemorativă cu o informaţie succintă despre rolul acestui rege în istoria României, iar pe monumentul eroilor căzuţi pentru integritatea neamului să fie înscrise numele localnicilor care au căzut ori au dispărut fără urmă în anii celui de-al Doilea Război Mondial. La fel, să fie revăzute denumirile unor străzi şi restabilite denumirile din perioada interbelică: de exemplu, Alexandru cel Bun, Regele Ferdinand, Nicolae Iorga, să ne amintim şi de personalităţile locale care au lăsat urme adânci în istoria localităţii.

Din partea redacţiei „C”: Invităm cititorii să-şi expună opiniile referitor la propunerile dlui Proca, să vină cu alte idei privitor la restabilirea altor pagini importante din istoria localităţii, nominalizarea şi aprecierea personalităţilor care au contribuit şi contribuie la dezvoltarea social-economică a comunei Rezina, promovarea imaginii ei în lume.

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker