Evenimente

Prietenii lui Dodon şi cei ai Republicii Moldova

Preşedintele Igor Dodon a declarat în cadrul unor manifestări de la Comrat că „cei mai apropiaţi prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia”. Statistica privind asistenţa externă acordată Republicii Moldova în 2016, dar şi pentru 2014-2015 îl contrazice însă pe şeful statului, relatează www.moldstreet.com făcând trimitere la Raportul anual privind asistenţa externă acordată Republicii Moldova, elaborate de Cancelaria de Stat. Documentul relevă că în anul 2016 ţara noastră a primit asistenţă străină în valoare de peste 440 milioane de euro.

Principalii „sponsori”, potrivit autorilor Raportului sunt emigranţii moldoveni, remitenţele de la care rămân în continuare de circa 2-3 ori mai mari ca volum comparativ cu asistenţa externă. În anul 2016 cel mai mare partener de dezvoltare al Republicii Moldova a fost Uniunea Europeană, urmată de Banca Mondială, România, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Agenţiile ONU. Conform situaţiei la 31 decembrie 2016, circa 76% din volumul asistenţei externe debursate în Republica Moldova este raportată de aceşti cinci parteneri de dezvoltare. Restul de 24% revine altor 11 donatori, inclusiv FMI, SUA, BEI, Elveţia, Suedia, Germania, Austria, Cehia, Japonia. Nici urmă de Rusia sau Turcia. De altfel nici în anii 2014-2015, Rusia nu a acordat asistenţă ţării noastre. În schimb Turcia a alocat aproape două milioane de euro în anii 2014-2015. Cel mai mare proiect finanţat de guvernul turc prin intermediul Agenţiei TICA a fost în valoare de circa jumătate de milion de euro şi prevedea „Finalizarea Lucrărilor de Construcţie a Clădirii Fundaţiei de Susţinere a Culturii şi Tradiţii Islamice în Republica Moldova”, menţionează sursa ciată.

Igor Dodon şi başcana Găgăuziei Irina Vlah, purtând piese ale portului naţional găgăuz. Foto din arhiva point.md.

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker