Util

Metode ecologice de protecţie a pomilor

Dl Ion Cazacu, un foarte bun cunoscător al metodelor ecologice de îngrijire a culturilor agricole, metode pe care le aplică an de an, ne dezvăluie câteva metode ecologice de protecţie a pomilor contra gărgăriţelor (цветоед-rus.)

Până să dea mugurii, gărgăriţa iese din sol, unde a iernat şi se ridică pe tulpina copacului. Pentru a nu permite acest lucru, sădiţi căpşuni în jurul pomului, dar mai întâi acoperiţi solul cu polietilenă neagră, care va împiedica ieşirea gărgăriţei la suprafaţă. La fel, puteţi aşterne în jurul tulpinii un strat de nisip sau rumeguş. Gărgăriţelor tare nu le place cenuşa. Mai putem lipi în jur pe tulpină un colăcel din plastelină, care are deasupra un şănţuleţ umplut cu ulei amar sau olifă. În acest caz nu va trece nici gărgăriţa, nici, mai târziu, furnicile, care îşi cară păduchii la vârfurile abia înverzite ale plantelor.

Copăceii pot fi acoperiţi şi legaţi cu un sac din lutrasil străveziu, care permite plantei să respire. Când încep să înflorească, pomii se stropesc cu o soluţie din o lingură de miere la o căldare de apă pentru a atrage albinele şi bondarii – este o metodă foarte eficientă pentru copacii la care le cad florile şi roada e mică. Nu uitaţi şi de compost – microorganismele produc antibioticul natural care fac pomii imuni contra bolilor.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker