Uncategorized

Irina Bordian: De la idee la succes e cale lungă, dar merită efortul

O familie din Rezina, şedinţă la salină pentru toate vârstele. Foto: Moldova9.

Oamenii de succes, activi, ingenioşi sunt mereu în căutare de noi oportunităţi, nişe libere, provocări şi prind ideile din zbor. Acest lucru l-am putea spune despre soţii Irina şi Andrei Bordian, cunoscuţi în Rezina (şi nu doar), ca antreprenori, dar şi persoane foarte active. Nu demult au inaugurat o salină… într-o clădire din centrul oraşului.

– Dnă Irina, când, unde şi cum anume a apărut ideea unei activităţi atât de noi şi neobişnuite prin părţile noastre? 

– Ideea a apărut în octombrie 2017, în Rezina. Discutând cu un prieten, ziarist de meserie, care se interesa cum e să fii antreprenor şi care ar fi planurile noastre pentru viitor, din vorbă în vorbă au apărut şi câteva idei. Una din acestea era să facem o salină artificială. În Republica Moldova nu există zăcăminte de sare, aşa că ne-am gândit că doritorii de a vedea o salină, de a experimenta ceva nou, de a urma nişte proceduri de întremare, relaxare, nu vor mai trebui să cheltuie sume colosale pentru a se deplasa în alte părţi. Având noi deja o activitate în turism, ştiam că există cerere pentru deplasări la saline, cunoşteam problemele pe care le întâmpină oamenii pentru a ajunge acolo.

– Cu ce aţi început?

– Cu a căuta informaţie pe net. Era ceva nou pentru noi, dar ştiţi cum e, nimeni nu spune nimic concret. Am mers la salinele artificiale din Bălţi, Cahul, Chişinău, am discutat cu clienţii, proprietarii, medicii. Am mers la cele naturale din România, la Sovata, Praid, încercând să aflăm cât mai multe despre recomandări, efecte, contraindicaţii etc., dar şi despre preţul la piatra de sare sau cărămida de sare şi tehnologia de construcţie… Pentru că salină artificială nu înseamnă sare artificială, dar local amplasat nu nemijlocit într-o mină naturală de sare.

Aveam deja planul de afaceri schiţat – sigur că încă cu multe semne de întrebare prin el, dar una era clar: preţurile pentru construcţia unei saline sunt mai mari decât cele pe care ni le imaginam iniţial, când apăruse ideea.

– Este clar că deja aţi cheltuit destul pentru idee până aici. De unde ar putea găsi bani un SRL cum e „Golden Money”, crede cineva într-o organizaţie abia creată?

– Am început să căutăm diferite proiecte pentru susţinerea tinerilor antreprenori şi am considerat că proiectul „Femeile în Afaceri” ODIM ar putea să ne ajute. Am înaintat planul de afaceri în mai 2018, în septembrie 2018 am primit răspuns că ideea noastră a fost acceptată pentru finanţare şi că trebuie să prezentăm un plan de afaceri complet şi actualizat, cu toate costurile pentru materiale, utilaje şi manoperă.

– Aţi răsuflat uşuraţi?

– Nu! De aici au început surprizele: 1) sarea este consumabil, nu este material de construcţie, deci trebuie să găsim o soluţie; 2) cei din România de la saline la întrebarea noastră cât costă sarea ne redirecţionează la Agenţia sării din România, facem un demers şi la Agenţie, de unde în loc de preţ primim o listă de întrebări despre câţi angajaţi, ce cifră de afaceri avem şi altele, iar când au aflat că firma este nou-creată, nu au vrut să spună preţul (nici măcar estimativ). Cei de la salinele din Ucraina la acelaşi demers în loc de răspuns au început să ne întrebe despre ce compoziţie de sare avem nevoie etc.

Aici nu mai zic despre transport, vamă, devamare etc. Şi de birocraţia înfloritoare din Moldova.

– Câte cineva ar fi renunţat la idee…

– Când era cât pe ce să renunţ şi eu, salvarea ne-a venit din partea unei firme, care s-a angajat să ne construiască salina, inclusiv să ne aducă sarea, utilajul şi cele necesare pentru construcţie.

– Piedicile şi problemele apărute au reţinut începerea construcţiei până în iulie 2019.

– După doi ani de efort şi nopţi nedormite, la data de 3 noiembrie 2019, a avut loc sfinţirea şi deschiderea oficială a Salinei „Golden-Spa” din Rezina.

Iată pe scurt doi ani, de la idee la implementare. Drumul spre succes nu este niciodată ușor, dar gustul succesului și reușitei este de nedescris. Eu aş zice – un dulce amărui.

– După toate acestea, Vă mai faceţi şi alte planuri?

– Da. Suntem o instituţie de îngrijire corporală, deci ne mai dorim o sală de aromoterapie, o sală de masaj… Acestea sunt în proces de amenajare. Iar noi – în cursa pentru noi provocări.

– Eu Vă doresc succese!

– Mulţumim!

Elena Roman

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker