Uncategorized

Alexandra Socol: Să lăsăm o urmă frumoasă pentru viitor

În cadrul Cafenelei Publice ”Grădini prietene cu natura” primarul Ghenadie Gaidibadi i-a menţionat cu Semne de Gratitudine pe cei mai activi voluntari dintre săteni.

 Toate activităţile umane produc deşeuri. Însă, cantitatea lor mereu crescândă degradează calitatea mediului, afectează starea de sănătate a populației şi generează costuri substanțiale asupra comunității. Poluarea apei, aerului, solului a atins cote alarmante pretutindeni pe glob, iar în ţările mai puţin dezvoltate situaţia a devenit catastrofală. Doar eforturile guvernelor nu mai sunt suficiente. Salvarea este instruirea şi educarea tuturor şi a fiecăruia – de la mic la mare ca, adoptând o poziţie activă şi responsabilă, să contribuim la însănătoşirea mediului în care trăim. În satele Ţahnăuţi şi Ţareuca, în acest proces s-a încadrat activ Asociaţia Obştească „Andromeda” în parteneriat cu administraţia publică locală, care în perioada 06.12.2019 – 31.01.2020 implementează Proiectul ”Îmbătrânim activ într-un mediu sănătos”. Dna Alexandra Socol, bibliotecară principală, directoare executivă AO ”Andromeda”, povesteşte pas cu pas cum au reuşit să încadreze populaţia comunei, de la picii de grădiniţă până la oamenii în etate şi factorii de decizie, în această activitate masivă de şcolarizare și schimbare spre bine a mentalităţilor colective faţă de mediu. A înregistrat Elena Roman.

 

Suntem conştienţi de faptul că numai implicându-ne într-un program amplu de educație și activități de protejare a mediului, de consolidare a capacităților membrilor activi ai societății în vederea participării la procesele de luare a deciziilor legate de politicile de mediu putem obţine o viață calitativă și sănătoasă pentru toți. În acelaşi timp, este important ca fiecare membru al comunității, de la mic la mare, să conștientizeze că şi de acţiunile lui zilnice, de implicarea lui va depinde la moment şi în viitor calitatea aerului pe care-l respiră, alimentelor şi apei pe care le consumă, mediului în care trăieşte.

Astfel, AO ”Andromeda, în parteneriat cu Primăria comunei Țareuca, în perioada 06.12.2019 – 31.01.2020, implementează Proiectul ”Îmbătrânim activ într-un mediu sănătos” în cadrul Programului de granturi mici privind promovarea îmbătrânirii active 2019, finanțat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM în parteneriat cu AO „Gender-Centru”. Sarcinile Programului ne-au fost aduse la cunoştinţă în cadrul Conferinței din 06 decembrie de către dna Nina Lozinschi, coordonatoarea de proiect. Scopul proiectului este informarea și școlarizarea membrilor comunității privind beneficiile și daunele deșeurilor naturale, prin implicarea activă a persoanelor în etate. Proiectul are un buget de 20000 lei și contribuția APL de 3600 lei.

Pentru un schimb de bune practici și experiențe Grupul de inițiativă ”De la inimă la inimă” și alți membri ai comunității, împreună cu domnul primar al comunei Ţareuca, Ghenadie Gaidibadi, am efectuat două vizite de studiu în orașele Fălești și Ialoveni, unde am stat de vorbă cu factori de decizie din cadrul întreprinderilor care prestează servicii comunal-locative.

11.12.2019. Membrii Grupului de inițiativă „De la inimă la inimă”, voluntari, funcționari publici, profesori, bibliotecare, persoane în vârstă, șefi de instituții, educatoare au fost instruiți de către dl Alecu Reniță, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, directorul Proiectului „Lobby şi advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă şi democratică”,  Silvia Ursu, asistentă de proiect și Elena Scobioală, directoare de pro-iect. A fost pus accentul pe managementul gestionării și depozitării deșeurilor cu implicarea activă a persoanelor în etate și generaţiilor tinere.

12.12.2019. Lecție publică ”Noi și Natura” la Grădinița ”Ghiocel” din satul Țahnăuți, şefă dna Claudia Taban. A fost o activitate intergenerațională de instruire a copiilor, părinților, bunicilor. Dnele educatoare Ludmila Bencheci şi Tatiana Macovei au făcut o prezentare în power point despre dauna poluării mediului și importanța colectării selective a deșeurilor pentru a îmbunătăți calitatea vieții prin implicarea colectivă a tuturor membrilor comunității. Copiii au prezentat un recital de poezie. A fost vernisată o expoziție de desene realizate de copii. Dl primar Ghenadie Gaidibadi a vorbit despre soluțiile de redresare a problemei deșeurilor, implicarea activă a persoanelor în etate în procesul decizional de gestionare a deșeurilor, promovarea modului sănătos de viață. S-au implicat activ şi părinţii.

O acţiune similară a avut loc pe 19.12.2019 la Grădinița de copii din satul Țareuca, şefă dna Vacaru Aliona, care personal a desfăşurat lecţia publică. Dl Ghenadie Gaidi-badi a adus la cunoștința participanților importanța conlucrării instituțiilor, locuitorilor, diasporei în soluționarea problemelor deșeurilor, reparația drumurilor.

Părinţii şi buneii prezenţi s-au implicat împreună cu micuţii lor în activităţi practice de însuşire a unui comportament corect vizavi de protecția mediului.

29.12.2019. BP ”Afanasie Talpă”, în parteneriat cu AO ”Andromeda” au organizat instruirea cetățenilor la Cafeneaua Publică ”Grădini prietene cu natura”. Dl Ghenadie Gaidibadi a prezentat un şir de practici de dezvoltare a infrastructurii și gestionare a deșeurilor.

17.01.2020. În Gimnaziul Țareuca a avut loc Ora ecologică cu tematica „Un aer curat pentru toți”. Doamna profesoară Angela Dascăl a demonstrat un film despre situația ecologică globală care ne pune în pericol propria existenţă.

Împreună cu dna Natalia Meleșinschi, președintaAO „Andromeda”, le-am vorbit copiilor despre acțiunile comune întreprinse de persoanele în etate pentru protejarea mediului și gestionarea corectă a deșeurilor vegetale în comuna Țareuca. Iar domnul Gaidibadi a ţinut să accentuieze necesitatea aplicării tehnologiei de compostare a deșeurilor vegetale în gospodăriile locuitorilor, pentru folosirea ulterioară ca fertilizator în agricultură. 

Au fost menționați cu diplome și premii elevii care au participat la concursul de eseu, desen, creativitate cu tema „Natura e casa noastră”. Lucrările au fost expuse pentru a fi admirate de colegi şi membrii familiilor. Elevii au conștientizat problema majoră de protecție a mediului ambiant prin diferite metode de reciclare și aplicare a deșeurilor. Și-au pus în aplicare toată imaginația, aptitudinile, abilitățile, cunoștințele, fiind ajutați în unele cazuri şi de către părinți, frați, bunei. Cei mai activi au fost: Anastasia Tiron, Călin Meleșinschi, Felicia Donica, Maria-Magdalena Socol, Antonina Badura, Mădălina Vacaru, Andreia Tuluc, Marius Donica, Mihail Bostănaru, Cristina Medvețchi, Vlad Șoimu și alții. Învingătorilor concursului li s-au înmânat cărţi interesante transmise de doamnele Silvia Ursu și Elena Scobioală.

Suntem foarte recunoscători pentru donațiile de carte cu tematică ecologică oferite BP ”Afanasie Talpă” de către dl Alecu Reniță, redactorul-șef al revistei NATURA şi dna Lilia Curchi, redactoră- șefă coordonatoare şi de dnele Silvia Ursu și Elena Scobioală de la Mişcarea Ecologistă din Moldova.

La fel, mulţumim unei familii tinere, care susține activitatea bibliotecii noastre şi care ne-a făcut un cadou – utilaj de iluminare econom, în sumă de 1500 lei. Au stăruit să nu le menționez numele. 

Alexandra Socol, bibliotecară principală, directoare executivă AO ”Andromeda”

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker