Dezbateri publiceE timpul sa fii activ

Maia Sandu sau Igor Dodon?

Conform unui sondaj realizat recent de Magenta Consulting în numele Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA, la nivel naţional Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de exact acelaşi nivel – 24%, – de încredere din partea cetățenilor.

 În sondajul IRI realizat în februarie 2019, Igor Dodon era dotat cu încrederea a 31% de cetățeni, iar Maia Sandu – cu 14%.

Cum comentați aceste date?

Dionis Cenuşă: 1. Dezvăluirile legate de veniturile nedeclarate ale preșe-dintelui Dodon încep să dezumfle popularitatea acestuia. Împrumutul activ de legitimitate din exterior nu ajută, dar urmează celebrarea evenimentelor sovietice, apropierea pascală de biserică și alte măsuri populiste care vor fi necesare pentru a opri căderea popularității.

2. Maia Sandu acumulează sprijin popular atât în  capitală, cât și în regiuni. Această avansare nu pare atât de semnificativă dacă este văzută separat de popularitatea lui Igor Dodon aflată în declin, încă remediabil. Totuși, fosta premieră are nevoie de vizibilitate constantă, iar absența unei funcții publice reprezintă un dezavantaj inevitabil. Lidera PAS nu poate miza strict pe descreșterea lui Dodon în sondaje, ci trebuie să (re)lanseze idei naționale și să trateze atent subiectele sensibile, care contează pentru votanții cu viziuni moderate. Consolidarea nucleului nu trebuie să aibă loc în detrimentul extinderii bazinului de votanți.

3. Şansele lui Andrei Năstase de a atinge nivelul de popularitate al Maiei Sandu sunt aproape de zero. De aceea, dacă detronarea lui Igor Dodon reprezintă un obiectiv politic comun pentru forțele pro-UE, atunci Năstase urmează să canalizeze toată energia pe țintirea socialiștilor și a lui Dodon. Mesaje negativiste adresate celor din PAS și Maiei Sandu ar trebui să dispară, pentru a nu fi utilizate în campania electorală prezidențială. Accentul trebuie pus pe transformarea ideii ACUM într-o platformă reală de interacțiune dintre candidata opoziției cu șanse reale, Maia Sandu, și cetățeni.

Sondajele pot deveni instrumente folositoare, dacă politicienii vizați renunță la egoism.

Boris Harea: Dionis, ai dreptate – sondajele pot deveni instrumente folositoare. Eu aș pune alături acest sondaj cu cel realizat pe 31 decembrie, 2019, de Barometrul Opiniei Publice și sondajul efectuat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova din 16 ianuarie 2020. Iată media acestora ar da un răspuns mai obiectiv despre popularitatea liderilor politici. Admit că și sondajul IRI are o versiune pentru uz intern și alta pentru public, ca să marcheze tendințe, iar tendințele satisfac finanțatorii.

Corneliu Gandrabur: O mică obiecţie: pozele cu Dodon au apărut în ianuarie 2020, dar sondajul a fost făcut în noiembrie – 9 decembrie 2019.

Iurii Botnarenko: Dionis, nu fi naiv, nu are șanse Maia Sandu. Salvează acest mesaj și vorbim după alegeri.

Agapia Butuc: Şi punctul 2 e greșit. Nici un om care ține la cuceririle Mișcării de Eliberare Nați-onală, în mare, unio-niștii, nu vor vota Sandu. Probabil, nu o va vota nici electoratul PD. Nu te joci cu sacrificiile atâtor generații fără să plătești.

Victor Cibotari: Lacul de ploaie mult nu ține. Chiar dacă oamenii s-au deza-măgit în tot și în toți, oricum își caută raza care le-ar da un pic de speranță în ziua de mâine. Persoanele care mai tânjesc după URSS, după Putin și care îi mai credeau lui Dodon încep a se deștepta. Dar asta nici pe departe nu înseamnă că ar fi cazul să ne liniștim, crezând că scorul va crește de la sine în continuare în folosul Maiei Sandu. Televiziunile mai continuă să-și joace rolul în spălare de creieri.

Zaharova Angela: Dle Tudor, dă-i omului puterea și vei afla cine este…

Galina Gavriliţă: Sondajul lui Dodon este desenat.

Vasile Munteanu: Scorul lui Dodon este o expresie a societății moldo-venești, grav bolnave. Din păcate, în ultimele două decenii Puterea în Moldova a fost în mâinile unor oameni corupți, hapsâni, imorali și o bună parte din societate și-au construit viața după exemplul lor. O dovadă a acestei afirmații sunt  fenomenele Plahotnic și PDM, Șor și orașul, raionul Orhei. Criteriul “A furat și mai fură? Ei și ce? Important este că ne dă și nouă”, care contravine atât moralei creștine, cât și celei comuniste, nu mai este blamat, ci respectat de o bună parte a societății.

Creșterea raitingului Maiei Sandu reflectă o speranță, că societatea noastră a intrat în faza de  tratament a acestei maladii periculoase. În cadrul unui interviu TV jurnalista Natalia Morari, solicitată să aprecieze printr-o frază o parte din liderii politici din RM, a spus că Maia Sandu este o ființă prea sfântă pentru Moldova. Dar eu sunt convins că țara noastră poate ieși din mocirla politică și socială în care se bălăcește de atâta timp numai în frunte cu o echipă de tipul Maiei Sandu – oameni modești, integri, cinstiți, buni profesioniști, gata de a munci pentru Patrie și popor.

Dumitru Alaiba: Știrea bună – Maia Sandu și Igor Dodon sunt pe același loc – ambii cu 24%. Dodon cu aproape patru ani de turism la președinție, iar Maia Sandu cu doar 5 luni în funcția de Premieră. Cel mai mult mă întristează în sondajele noastre procentul imens al oamenilor care nu mai cred în nimeni și nimic, nu au o opinie, nu vor să aibă o opinie, nu știu pentru că nu-i interesează – 35% în acest sondaj.

Apatia oamenilor îi ajută pe hoți pentru că doar un popor apatic și disperat nu va opune rezistență atunci când este furat de politicieni prin diverse scheme.

Avem mult de muncă. O să întoarcem oamenilor încrederea în forțele proprii și deci în ziua de mâine.

Petru Ciprian Bucur: Oamenii care nu mai vor să răspundă s-au săturat de corupți, măgari, de oameni care semnează hârtii doar pentru spectacol. Cred că Maia Sandu era mult mai ok dacă era fermă și nu ajuta să fie preluată puterea, plus câteva declarații despre unire, care erau aberații ce puteau să vină doar de la un rusofil. În opinia mea, cei care sunt curați și vin cu intenții bune trebuie să aibă grijă cu cine se fac parteneri, ce parcurs au, să accepte și critica de la votanți… nu numai laudele.

Лилия Л.: Nu dă Doamne să ajungă hoţul la putere încă un mandat, acum avem posibilitatea de a-l trimite… că dacă ajunge, am pierdut ţara şi neamul…

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker