Politic

Cu ocazia sărbătorilor naționale, să ne amintim cine suntem

Cerându-mi iertare de la dl Justinian Cioroianu, voi face doar câteva adausuri la lucrarea Domniei sale „Să ne recunoaștem identitatea națională”. Fac acest pas de dragul ISTORIEI noastre zbuciumate și al inegalabililor noștri ÎNAINTAȘI. Aceste trei personalități marcante ale neamului nostru merită a fi cunoscute și venerate.

1. Orfeus – miticul cântăreț desăvârșit al Antichității, care era fiul regelui trac Oeagrus.

2. Tucidide – contemporanul, admiratorul, criticul și discipolul părintelui istoriei Herodot. Tucidide era fiul regelui trac Oloros (citește Olaru).

3. Ovidius – poetul antic roman, care ultimul deceniu al vieții sale (anii 8 – 18 d. Cr.) a trăit, fiind exilat, în Geția, la Tomis (azi Constanța). Ovidius doar după 4 ani de aflare la Tomis, deja a scris două poeme în limba getică, care, conform afirmațiilor acestuia, se aseamăna mult cu limba vulgară (rustică) latină. Astfel „am devenit poet get”, susținea Ovidius.

Citiţi, deci, în continuare, doar un mic fragment din lucrarea dlui Cioroianu, restul rămânând să găsiţi pe internet.  

„…Eu cred că noi nu ne cunoaștem destul de bine istoria, pentru că nu ni s-au spus prea multe de către istoricii noștri în cărțile de istorie, oare de ce? Noi chiar că ne putem mândri cu strămoșii noștri daco-traci, ei merită mult mai multă atenție din partea noastră și mult mai mult respect pentru că dintre ei s-au ridicat mari personalități ale istoriei.

Astfel, Alexandru Macedon, cel mai mare împărat al tuturor vremurilor a fost trac din Macedonia. Spartacus care a îngrozit Imperiul Roman a fost trac. Ler Împărat, adică Galer cel Bătrân, a fost tot trac, și el este acela care a schimbat numele Imperiului Roman în Dacia Mare în anul 305 și a mutat apoi capitala imperiului la Tesalonic, pe teritoriu trac. Împăratul Constantin cel Mare, cel care a mutat capitala imperiului la Constantinopole și a fondat creștinismul prin edictul de la Milano din anul 313, a fost de asemenea trac din sudul Dunării. La fel, şi împăratul Justinian născut în satul Tauresium, lângă Scopje, capitala Macedoniei de astăzi şi care a lăsat urme pe care nici măcar cei 1.500 de ani, care au trecut de-atunci nu le-au putut șterge. Politica, arta, dreptul și teologia europeană vor rămâne poate pentru totdeauna marcate de o epocă în care meritocrația a răpus favoritismul, iar munca și înțelepciunea găsea o rezolvare potrivită oricărei probleme.

Sau dacă ne uităm mai aproape în secolul XX. Nicolae Tesla care a fost unul dintre cei mai mari savanți ai lumii a fost aromân, adică trac din Croația, etc. … ”.

Sursa imagine: consumator.gov.md

                                                                         Pentru conformitate: Ion Perciun

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker