Uncategorized

Atelier pentru elevi în cadrul Proiectului ”Conexiuni multiculturale – societate unită”

Elevii clasei a VIII-a, dirigintă dna Elena Zatic, parteneră educațională în cadrul proiectului ”Conexiuni multiculturale – societate unită” implementat de AO “Centrul Multifuncţional de Educaţie, Cultură şi Informaţie” din Teleneşti, au participat recent la atelierul ”Perspective europene pentru o Moldovă unită”.

Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Vasile Alecsandri” din Teleneşti, coordonatoarea proiectului, a relatat pentru ”C” că elevii au manifestat un interes deosebit față de agenda atelierului:

”Am atras atenție la faptul că ideea creării Uniunii Europene a fost ”Uniți prin diversitate”, iar baza economică s-a dezvoltat într-atât, că lumea a înțeles că pacea și colaborarea, nu ane-xarea de teritorii și piețe de desfacere asigură progresul. Adică Franța și Germania, care s-au dușmănit pe parcursul a peste 800 de ani, numai pe parcursul a 10 ani de colaborare economică au schimbat mentalități care au dominat aceste popoare pe parcursul secolelor, înregistrând totodată creşteri economice spectaculoase”, – a menționat dna Furdui.

Elevii s-au familiarizat cu noțiunile de multietnie și multiculturalism, cu istoria Uniunii Europene, scopurile și valorile UE, cerințele pentru aderarea la UE, limbile UE, diversitatea multietnică și multiculturală, instituțiile europene.

Profesoara Elena Zatic este de părere că proiectul respectiv contribuie la extinderea orizontului cognitiv al elevilor:

”Cunoaștem multe despre Europa și lume, dar puține despre republica noastră: etniile care locuiesc aici, ce probleme au, câți oameni cu studii superioare la suta de locuitori are fiecare etnie, își găsesc aceștea locuri de muncă ori sunt nevoiți să ia calea străinătății. Sperăm să ne întâlnim pe parcursul desfăşurării proiectului cu elevi de alte etnii din alte localități ale țării, să vedem cu ce gânduri și năzuințe trăiește lumea din aceste raioane, să le povestim despre noi”, a mai remarcat dna Zatic.

Dna Furdui ne-a mai relatat că în bibliotecile din toate cinci raioanele implicate în proiect au avut deja loc câte un atelier similar care au implicat câte o clasă de elevi de la gimnaziile din localitățile respective: ”Colegele noastre ne spun că atelierele s-au transformat în sesiuni de întrebări și răspunsuri la tema relațiilor interetnice în Republica Moldova, de la care am concluzionat că noi puțin știm unul despre altul, dar asta nu înseamnă că nu este dorință de a ne cunoaște. Am avut discuții peste program, ceea ce dovedește că proiectul este util pentru copii și adolescenți”.

Amintim că proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de AO “Centrul Multifuncţional de Educaţie, Cultură şi Informaţie” din Teleneşti în colaborare cu 5 biblioteci publice din Telenești, Soroca, Râșcani, Comrat și Taraclia.

Reporter ”C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker