Evenimente

Ion Codreanu a amintit Orheiului de Ziua Micii Uniri

Ex-consilierul de Orhei, Ion Codreanu, acum comerciant în piață, de la un timp a devenit se pare că unicul custode al Unirii la Orhei. Dânsul are grijă de flori și tricoloruri, cei doi puieţi de brad aduși de la Alba Iulia și sădiți în pământul Orheiului în cinstea Centenarului Marii Uniri. A avut grijă și la 24 ianuarie c., ziua Unirii Principatelor, să aducă aminte orheienilor de acest eveniment, care acum câțiva ani era omagiat cu mare fast în urbe. Astfel a prins de soclul monumetului lui Vasile Lupu un portret al domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza (în imagine).

”Mulți dintre orheieni, care sunt mai activi, pleacă de ziua asta la Iași. Dar nu s-ar cuveni să lăsăm dezgolită această urbe, care se declara cetate a Renașterii Naționale – Orheiul rămâne totuși oraș românesc. Iată de ce până și cei slabi de cuget trebuie să-și dea seama de rătăcirile lor”, spune Ion Codreanu. 

”La clădirea Zemstvei, unde pe 23 martie 1918 deputații au votat Moțiunea de Unire, mai înainte smulgeau tricolorul, acum îl lasă în pace. Dar clădirea Zemstvei, care ține de istoria noastră, se dărâmă cu încetul. De fapt este vorba de o altfel de atitudine, să nu zic fățarnic,ă a autorităților de acum, pe care patrimoniul nostru nu-i prea interesează”, spune cu regret Ion Codreanu.

  Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker