Evenimente

Felicitare pentru laureatul Premiului Național (2017), scriitorul Teo Chiriac, de la consăteni

Noi, un grup de consăteni ai scriitorului Teo Chiriac, ne bucurăm foarte mult de un eveniment neordinar din viața recentă a sa (dar și a baștinei noastre, Coșernița din fosta plasă Florești a jud. Soroca) – că a devenit Laureat al Premiului Național și îi adresăm, pe această cale, felicitările noastre cordiale dimpreună cu cele mai frumoase urări.

Născut pe 29 mai 1956, după cele 8 clase la școala din sat, a absolvit Școala Medie nr. 1 din Cotiujenii Mari, apoi Facultatea de Filologie, secția Jurnalistică (1979) a Universității din Chișinău (actuala USM).

A fost redactor de programe la Radioul naţional (1979-1985); redactor, redactor-şef la Editura Hyperion din Chişinău (1985-1993). E: membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România; membru al PEN-Clubului din RM; vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din RM (în 2016, reales); redactor-şef al publicaţiei Revista Literară (la a cărei fondare a contribuit mult, dar și publică, lunar, articole pe teme interesante și actuale).

A editat volumele de poezie: Lucrare de control (1987); Salonul 33 (1989); Critica iraţiunii pure (1996); Monstrul Sacru (Scările lui Teo) (2009), ultimele două cărţi au fost apreciate cu Premiile Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Cer lângă Cer (2011); Sufletul meu de până la Big Bang (2016).

Maestru al Literaturii (2010); Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A – Literatură, Bucureşti (2014); Ordinul de Onoare, Chişinău (2015; Laureat al Premiului US (2017).

Premiul Național i-a fost acordat pentru munca sa de scriitor și traducător, pentru opera literară și activitatea de promovare a patrimoniului național scris peste hotare. E bine să se știe, în acest context, că Teo Chiriac e prezent cu grupaje de versuri în reviste literare și antologii din Germania, Franța, Italia, Iugoslavia, Belgia, Rusia.

Iar noi, consătenii poetului, mai menționăm că Domnia Sa e un om deosebit: de maniere și o cultură alese, foarte calm și îngăduitor, o personalitate cu șarm, care îți insuflă nu numai o mare încredere, ci și pace sufleteascăDacă nu s-ar fi consacrat artei de scriitor, Teo Chiriac, cel mai probabil ar fi fost un minunat duhovnic. ..

 Suntem siguri că împreună cu noi vor împărtăși bucuria, pe care ne-o generează premierea scriitorului nostru, și toți coșernițenii, care i-au cunoscut pe Gherasim Chiriac și soția sa, Valentina (Cabătut), părinții celor doi fii, aceștia aducându-și de mulți ani aportul la îmbogățirea culturii noastre spirituale – ilustrul compozitor Anatol Chiriac și poetul, pe care îl felicităm aici. (Căci acest succes al său face, indiscutabil, o mare cinste și baștinei noastre, ai cărei locuitori, deja de mult timp, au, cu regret, foarte puține motive pentru emoții pozitive.) Această știre nu-i va lăsa indiferenți, mai ales, pe foștii dascăli, încă în viață, ai laureatului, Teo Chiriac (la Coșernița – în primul rând, pe doamna Parascovia Roșca, fosta-i profesoară de limbă și literatură română…, dar și pe cei din din Cotiujenii Mari…). Ca și pe foștii săi profesori la Universitate, dar și pe unii dintre foștii colegi de studii.

Să ne trăiți mulți ani, mult stimatul nostru scriitor consătean, Teo Chiriac, bine sănătos și cu alte mari succese în creația Dvs. și în alte activități pe care le realizați întru binele neamului nostru și a culturii românești de pretutindeni!

Cu înaltă prețuire,SS

Parascovia Roșca, Nicolae Cojocaru, Tudor Iașcenco, Nătălița Munteanu, Tudor Scutaru, Pavel Dubălaru, Grigore Munteanu, Timotei Scutaru, în numele colectivului pedagogic de la LT Citiujenii Mari, instituția succesaore a Școlii Medii nr.1 Citiujenii Mari, Veaceslav Guma, directorul.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker