Uncategorized

Unde lipseşte transparenţa, înfloresc abuzurile şi corupţia

Liuba Stavinschi

Asociaţia Obştească „Nufărul”, pe parcursul anilor, s-a manifestat drept una dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din raionul Rezina, adunând în activul său zeci de proiecte realizate în diverse domenii. Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL i-a propus preşedintei Asociaţiei, Liuba Stavinschi, să povestească despre experienţa acumulată, activităţile desfăşurate şi impactul lor, relaţiile cu autorităţile publice locale, problemele cu care se confruntă la noi societatea civilă, posibilităţile de a spori impactul ONG-urilor în viaţa comunităţilor.

Doamnă Liuba Stavinschi, cum a fost anul 2019 pentru AO „Nufărul”?

– A fost unul productiv. Mai mulți membri ai asociației au participat la instruiri locale și naționale. Obiectivele trasate pentru acest an aproape că au fost atinse. Când vorbesc despre atingerea obiectivelor, mă gândesc, că este loc de mai bine. De ce? Toate proiectele implementate de echipa asociației au fost îndreptate spre creșterea gradului de conștientizare a cetățeanului, care ulterior se va implica în rezolvarea problemelor comunității și a motivării administraţiilor publice locale pentru a fi mai transparente în cheltuirea banului public. Acest obiectiv a fost atins parțial – pentru că cetățeanul mai are frică de „șefi”. Când interacționează cu funcționarul unei instituții, cetățeanul nu este atât de vocal, nu dorește să-și expună punctul de vedere. Viziunea cetățeanului de multe ori nu coincide cu cea a conducerii și atunci el preferă să tacă, pentru a nu avea consecințe neplăcute. Teama de a rămâne fără un post de muncă și frica de schimbare fac să avem o societate unde legile democraţiei sunt umbrite de corupție, abuzuri și „nănășism”. Pentru a depăși aceste probleme și a schimba lucrurile în bine avem nevoie de dorință și de implicare personală.

– Care au fost cele mai reușite proiecte realizate de Asociație?

– AO „Nufărul” are multe proiecte reușite, dar am să mă refer doar la câteva. Noi ținem foarte mult la două activități de caritate: Campania „Donația ta poate schimba viața unui copil”, desfăşurată în perioada sărbătorilor de iarnă și Campania de Paște „Dăruiește din inimă”. Prin intermediul acestor campanii am cunoscut multă lume bună, gata de a sări în ajutorul celor care au nevoie. Ajutoarele colectate (din țară și de peste hotare) au fost repartizate la 228 de beneficiari din raionul Rezina.

Proiectul Promovarea valorilor europene și euro-atlantice a fost desfășurat în urma vizitei de studiu la Bruxelles şi a avut drept scop desfășurarea instruirilor pentru cetățeni. Am organizat 7 întâlniri în or. Rezina, satele Tarasova, Solonceni, Țahnăuți, Cinișeuți din raionul Rezina și în orașele Șoldănești și Râbnița. În rezultatul întâlnirilor au fost selectați 12 formatori de opinie din raioanele Rezina și Șoldănești, care au mers în vizită de studiu în mun. Chișinău. Participanții s-au întâlnit cu dna Kristina Baleisyte, şefa Oficiului NATO în Republica Moldova și cu E.S. Kestius Kudzmanas, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Lituania în R. Moldova.

În urma concursului republican „Istorii de succes la feminin” a fost editată „Antologia istoriilor de succes la Feminin”, unde s-au regăsit 53 de istorii ale femeilor din Republica Moldova, care au dezvoltat afaceri și activități de succes în localitățile lor. O istorie de succes din cele 53 prezentate este despre rezultatul obținut în timpul coordonării Săptămânii Naționale a Voluntariatului, unde la mai multe categorii raionul Rezina a ocupat primele locuri.

– Pe ce activități vă veți axa în anul 2020?

– Anul 2020 l-am început cu dreptul. AO „Nufărul” este parteneră în proiectul-pilot Ajutorul social în Republica Moldova: între eficacitate și integritate, implementat de către Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC), cu suportul financiar al  Reprezentanței Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova din resursele oferite de Uniunea Europeană și Ministerul Federal de Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei. Din luna martie curent vom începe Monitorizarea distribuției ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului acordate cetățenilor din raionul Rezina. 

Lucrăm împreună cu satele din comunele Solonceni și Țareuca asupra proiectelor care vor fi depuse la Programul „Cetățeni implicați – comunități durabile”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Așteptăm răspunsul donatorilor la proiecte depuse la sfârșitul anului 2019. Dar sunt sigură, că vom continua activitățile de voluntariat și de instruire pentru cetățenii din localitățile raionului.

– Care sunt relațiile asociației cu APL din raion?

– Relația dintre AO „Nufărul” și APL din raion nu este una dintre cele mai bune. Administrația publică locală nu privește ONG-ul ca potențial partener prin intermediul căruia se pot rezolva probleme din comunitate. Accesul la documente publice este limitat, informația solicitată este prezentată superficial, fără să corespundă realității. Mi-a fost interzis accesul la documente de achiziții publice de la Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport Rezina. În concluzie, APL, dacă nu este transparentă și are încălcări de legislație și nu dorește să se schimbe, atunci nu permite ONG-lui să efectuieze proiecte de monitorizare, care ar eficientiza cheltuirea banilor publici.

– Ce credeți că ar trebui să facă ONG-urile și administraţia publică din teritoriu ca relațiile să se îmbunătățească și impactul colaborării să fie maximal?

– Asociația pe care am onoarea să o conduc din 2006 este deschisă pentru colaborare cu APL. Până la moment nu am simțit același lucru din partea administrației publice. AO „Nufărul” își dorește parteneriat lucrativ și transparent cu APL, fiindcă în rezultatul acestuia au de câștigat cetățenii. Rezultate bune pot fi obținute prin activități comune de instruire, implementare a proiectelor de infrastructură, suport acordat agenților economici pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu, care va ajuta la dezvoltarea economiei și crearea locurilor de muncă, în așa fel va fi diminuat exodul populației din țară.

Din păcate, în raionul Rezina sunt foarte puține ONG-uri active, care ar putea să atragă fonduri europene. Cu motivarea și cu ajutorul lor trebuie să se ocupe Serviciul Tineret și Asistență Investițională, dar ei au altă misiune – să facă poze și să-şi laude șefii. Atâta timp, cât funcționarii sunt investiți în funcții pe criterii politice şi loialitate faţă de şefi, iar cetățenii nu le cer socoteală, o să avem servicii de calitate proastă, plătite din banii noștri.

Noi propunem ca Serviciul Tineret și Asistență Investițională să motiveze cetățenii să se asocieze în grupuri de inițiativă, ONG-uri și să le acorde suport metodic. Să fie creat un fond local, la care ar putea aplica ONG-rile, pentru a rezolva probleme comunitare. În tipul acesta de proiecte să fie specificată condiția, că vor fi acceptate acele pro-iecte, unde vor fi implicați cetățenii prin munca lor. În așa fel vom crea parteneriate între APL și cetățeni. Vom motiva administrația publică să fie deschisă față de cetățean, iar cetățeanul să participe la implementarea proiectelor comunitare. Pentru a atinge un asemenea rezultat este nevoie de dorința fiecăruia de a se implica. De implicarea fiecăruia din noi depinde cum se va dezvolta satul, orașul și Țara. Nu fi indiferent, implică-te, fiindcă doar împreună suntem o forță, care este capabilă să aducă  SCHIMBAREA!

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker