Dezbateri publiceE timpul sa fii activ

Grupul de lucru a acceptat reconstrucția Stelei Memoriei

Pe 16 ianuarie, la Consiliul Raional Telenești a avut loc o ședință de constituire a grupului de lucru privind elaborarea proiectului reconstrucției Stelei Memoriei, asupra căruia s-a revenit după aproape doi ani. Ideea inițială aparține conducerii Departamentului pentru Situații Excepționale de pe lângă MAI şi care avea drept scop eternizarea memoriei pompierilor Nicolae Popa și Gheorghe Șova căzuți la datorie acum trei ani. Dar la Consiliul Raional au ajuns la concluzia că ar fi oportună o reconstrucție capitală a Stelei, conform unui proiect bine chibzuit.

La Telenești, acum 45 de ani, a fost construită o Stelă de şapte metri înălţime, care are încorporat un cub de beton cu imaginea ordinului sovietic ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”, sculptată într-o placă de bronz. Stela are în jurul său plăci cu numele a peste 200 de militari sovietici căzuți în timpul operației Iași-Chișinău. Între acestea este şi numele eroului URSS Șarifzean Kazanbaiev, tătar de origine, dar nimeni nu știe unde acesta a fost înmormântat. Militarii căzuți au fost înhumaţi în spațiul dintre actuala clădire a procuraturii și localul de festivități ”Sala domnească”, somnul de veci al acestora fiind străjuit de o altă stelă, cu stema RSSM. Primul monument se află într-o stare avansată de degradare – multe plăci sunt crăpate, inscripțiile abea se desluşesc.

Din grupul de lucru recent constituit fac parte Mariana Ombun, președinta raionului, Alexandru Isac și Alexandru Tăburceanu, vicepreședinții raionului, Pavel Casian, șeful Direcției Cultură, Tineret și Sport, Ludmila Darii, șefa Direcției Finanțe, Marian Beiu, arhitectul raionului Telenești, un șir de președinți ai organizațiilor raionale ale veteranilor, deportaților, participanților la războaiele de la Nistru și din Afganistan, la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare de la Cernobâl etc. Arhitectul Radu Vieru de la Chișinău a prezentat două variante de schiță: în prima variantă la Stela edificată acum 45 de ani este atașat un zid de piatră tăiat dintr-un monolit, pe care vor fi atașate 5 sau 6 plăci comemorative cu numele respective. În varianta a doua a schiței zidul cu plăcile respective se află pe planul doi, la vre-o şapte metri de la Stelă.

Pavel Casian a menţionat că Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a avizat pozitiv ambele schițe de reconstrucție a monumentului respectiv, varianta finală urmând să fie selectată de autorităţile de pe loc.

Iacob Stegărescu, ex-șef al Secției Construcții, Gospodărie Comunală şi Drumuri Telenești a precizat că lucrările sunt estimate la circa 1.5 milioane de lei.         

După mai multe discuţii s-a decis ca ambele schițe să fie expuse pentru consultaţii publice prin intermediul săptămânalului CUVÂNTUL. 

Andrei Cibotaru, ex-primar de Ciulucani: Trebuie să hotărâm ce facem şi cu obeliscul ridicat pe mormintele militarilor sovietici căzuți în timpul operației Iași-Chișinău. 

Vadim Lelic, primarul or. Telenești: Când au ridicat Stela de pe deal, locuitorii satului și târgului Telenești participanţi la război au fost neglijaţi. Cred că numele lor trebuie să figureze pe o placă aparte acolo. Noi acceptăm varianta nr. 1 a schiței.   

Adelina Moraru, ingineră constructoră la Direcţia Generală Educaţie Telenești: Aș pleda pentru schița nr. 1 or, ea reflectă pe deplin starea de spirit a celor care-și doresc un asemenea Memorial. Cred că ar fi firesc ca pe aceste plăci să fie încrustate numele celor căzuți.  

Ion Bostan, ex-președinte al sovietelor sătești Brânzeni și Budăi, președintele Asociaţiei raionale a deportaţilor: Dacă este un loc de înhumare a militarilor, acesta trebuie să arate respectiv, cu plăci comemorative, un loc bine îngrijit. În același timp, Stela Memoriei Naționale ar fi bine să conțină atribute care ar indica un loc de reculegere asupra destinului martirilor noștri. Cred că pe asemenea monumente nu mai trebuie să vedem decorații sovietice, însemne ideologice. 

Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești: Este important ca acest memorial să aibă concept de conciliere națională. Reparăm niște nedreptăți adunate pe parcursul anilor. Noi vom milita pentru schiţa nr. 1, dar rugăm şi locuitorii raionului să-și expună părerile asupra acestui proiect.

Opiniile dumneavoastră referitoare la care variantă ar fi mai potrivită pot fi expediate în adresa Consiliului Raional Teleneşti sau pe telenesti.md, fie lăsaţi un comentariu mai jos.

   Ion Cernei                                                                          

                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker