Uncategorized

Practicile bune de la Cobâlea

IDIS Viitorul, în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale susținut financiar de Consiliul Europei, a premiat cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2017 și 2018. Scopul Programului Bunelor Practici este acela de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

În cadrul evenimentului s-a remarcat că pentru ediţia curentă a Programului au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 41 de autorități publice locale din Moldova. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Transparența face diferența!; 2. Implicare locală pentru revitalizare urbană; 3. Patrimoniu cultural și tradiții autentice acasă; 4. Comunități inteligente prin servicii publice eficiente.

În cadrul Ceremoniei de premiere au fost decernate 11 certificate de participare, 11 mențiuni, nouă premii de gradul III, opt premii de gradul II, patru premii de gradul I și cinci premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale din țară. Autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee, diplome și surprize din partea partenerilor Programului Bunelor Practici: Consiliul Europei, CALM, revista Natura, proiectul Migrație și dezvoltare locală (PNUD Moldova) și Programul Comunitatea mea (USAID).

În secțiunea Comunități inteligente prin servicii publice eficiente Primăria satului Cobâlea din raionul Șoldănești s-a învrednicit de premiul II pentru proiectul Comunitate prietenoasă vârstei.

Solicitată de redacția săptămânalului CUVÂNTUL să se refere mai detaliat la scopul, obiectivele și rezultatele proiectului, primara comunei, Angela Ababei, ne-a relatat următoarele:

– În cadrul acestui pro-iect ne-am pus scopul să creem concetățenilor noștri condiţii decente de trai, oferindu-le servicii sociale de calitate, implicându-i în procesul decizional și asi-gurând o transparență largă a activității administraţiei publice locale.

Pe parcurs am reușit să extindem apeductul, la care s-au conectat suplimentar 35 de gospodării. Lucrările au fost efectuate cu susţinerea financiară a cetăţenilor și Primăriei Cobâlea.

La fel, am continuat implementarea serviciului de salubrizare, finanţat de GIZ și adaptat posibilităților și necesităților cetățenilor noștri – taxa de salubrizare în a. 2019 a fost colectată în proporție de 92 %.

Cu 296 mii lei din Fondul Rutier am construit 2 km de drum în varianta albă, iar cu investiții de la Administrația de Stat a Drumurilor (732 mii lei) am asfaltat 2 km ai străzii centrale.

Cu alți 550 mii lei alocați de către Consiliul Raional Șoldăneşti și 270 mii lei din bugetul Primăriei am conectat la magistrala de gaze naturale Centrul Comunitar.

De asemenea, în parteneriat cu CASMED, AO Bela Getica, Crucea Roşie din Elveția am reușit să amenajăm piața agroalimentară din sat, dar și 3 staţii de așteptare pentru pasageri.

La capitolul Servicii sociale de calitate, în parteneriat cu CASMED, AO Bella Getica și finanțat de Crucea Roşie din Elveţia, a  fost implementat proiectul Îmbătrânire și sănătate, care prevede îngrijiri sociale la domiciliu prin angajarea a 2 lucrători sociali, care prestează servicii sociale la domiciliu vârstnicilor și persoanelor cu nevoi speciale. Costul total al proiectului a fost de circa 200 mii lei. Cu aceiași parteneri, inclusiv AO Helpage International, în perioada rece a anului am asigurat activitatea cantinei sociale.

Cu implicarea nemijlocită a cetățenilor am implementat conceptul de Comunitate prietenoasă vârstei, în parteneriat cu CASMED şi Helpage International am instruit 11 ambasadori comunitari, care inițiază diverse acţiuni de mobilizare comunitară, se implică în soluționarea problemelor comunei, realizarea proiectelor sociale. Este vorba de construcția stațiilor pentru pasageri, a unei punţi şi scărilor pentru a înlesni deplasarea cetățenilor, de amenajare a izvoarelor, amenajare şi sfințire a răstignirilor din localitate, susținerea materială a persoanelor solitare etc.

Tudor Iașcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker