Politic

Printre cifre și o singură întrebare

După trei ani au fost publicate rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor din Republica Moldova, desfășurat în perioada 12–25 mai 2014. Conform datelor, atunci au fost vizitaţi și recenzaţi două milioane 804 mii 801 de cetățeni ai RM.

 

Infograficul „Caracteristici etnolingvistice” la compartimentul „ Etnie” arată că în R. Moldova locuiesc:

– moldoveni – 75% (cca 2.104 mii);

– români – 7% (cca 196 mii);

– ucraineni – 6,6% (cca 185 mii);

– găgăuzi – 4,6% (cca 129 mii);

– ruși –  4,1% (cca 115 mii);

– bulgari – 1,9% (cca 53 mii);

– romi –  0,3% (cca 9 mii);

– alte naţionalităţi – 0,5% (cca 14 mii).

81% din cei care s-au declarat moldoveni locuiesc în mediul rural.

Gradul de urbanizare al R. Moldova este scăzut și constituie: 38,2% populație urbană și 61,8%, populație rurală. Astfel, în Republica Moldova dintre cei recenzați în a. 2014, în orașe locuiau cca 1.072 mii, dintre care s-au declarat etnici moldoveni 675 mii, iar în mediul rural – cca 1.733 mii de cetățeni, dintre aceștia 1.404 mii s-au declarat etnici moldoveni. Deci, putem constata încă o dată că moldovenii tradițional continuă să locuiască la sat, acolo unde, vorba lui Lucian Blaga, s-a născut veșnicia.

Un alt indicator arată că printre populația vârstnică (30 de ani și mai mult) 68% s-au declarat etnici moldoveni. Pe când printre cei tineri (până la vârsta de 30 ani) acest indicator este de 78%. La același compartiment „Etnie” infograficul mai  arată că între cele două recensăminte (a. 2004 și a. 2014) ponderea persoanelor de etnie rusă s-a redus cu 1,9 puncte procentuale. Asta înseamnă că în 2004 populația de etnie rusă alcătuia 6% din toată populația R. Moldova. La fel, cu 1,8 puncte procentuale s-a redus și numărul persoanelor de etnie ucraineană. Pe când ponderea populației care s-a declarat de etnie română s-a triplat și constituie, conform datelor recensământului,  cca 196 mii de persoane, cifră destul de îndoielnică. Pentru că unele surse oficiale și neoficiale susțin, că vreo 600 mii de cetățeni ai R. Moldova dețin și cetățenia României, iar alți 400 mii de moldoveni se află în așteptarea acesteia.

La capitolul „Limbă” datele recensământului informează că populația R.Moldova vorbește limbile: moldovenească (54,6%), română (24%) rusă (14,5%) ş.a. Astfel, numărul celor care s-au declarat vorbitori de limbă română în comparație cu datele recensământului din a. 2004 s-a majorat de la 16% la 24%. Aceste cifre la fel nu se prea lovesc cu cele de mai sus privin deţinătorii de  cetăţenie română şi aspiranţii la această cetăţenie.

De altfel, în această statistică se întrevăd mai multe lucruri caraghioase. În anul 2014 tinerii cu vârsta de până la 30 de ani erau cei născuţi după anul 1986 și care au intrat pe ușile instituțiilor de învățământ după anul 1993, adică, deja, în perioada statului independent R. Moldova. Aceștia au căpătat cunoștințe gimnaziale, liceale și universitare, studiind ISTORIA ROMÂNILOR și LIMBA ROMÂNĂ, iar după ani de zile, potrivit datelor recensământului, o bună parte din ei susţin lucruri diametral opuse. Deci întrebarea ar fi: e deficientă școală națională în Republica Moldova ori au fost trucate datele recensământului?  

Sursa imagine: jurnal.md

Ion Perciun

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker