E timpul sa fii activScrie știrea ta

Sculptorul Vasile Gorduz – mândria satului Trifești

La Montreal, împreună cu soţia Elena şi fiica doina, am depus flori la monumentul Marelui Eminescu, opera sculptorului Vasile Gorduz.

 În ultimele zile ale lui decembrie trecut, într-o emisiune la TVR Moldova, scriitorul român Florin Iaru îşi amintea momente de groază prin care a trecut acum 30 de ani, în timpul Revoluţiei Române. Fiind arestat în cadrul unei manifestaţii anticeaușescu, dânsul menționa că a nimerit în aceiaşi dubă cu reputatul sculptor Vasile Gorduz, fiind supuși unor tratamente inumane.

I-am cunoscut personal pe soţii Vasile Gorduz şi Silvia Radu, ambii sculptori cu renume mondial și mă  mândresc mult că sunt consătean cu domnia sa.

Vasile Gorduz s-a născut în s. Trifești, județul Orhei, la 8 octombrie 1931, în familia trifeștenilor Feodosia și Nichita Gorduz. Studiile şi le-a făcut în România, unde a venit în anii adolescenței, la Bucureşti, iar apoi le-a aprofundat la Viena și Roma. Ulterior devine sculptor renumit, profesor de sculptură la Universitatea Națională de Artă București.

Și-a expus lucrările la Praga, Warșovia, Leningrad, Roma, Berlin, dar și la Chișinău. Cele mai apreciate opere ale sculptorului Vasile Gorduz sunt statuia lui Mihai Eminescu din Montreal și a împăratului Traian din Roma. Dumnealui a dăruit culturii româneşti prima icoană sculptată a lui Mihai Eminescu. Creația lui Vasile Gorduz a fost apreciată cu Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România, cu multe premii naționale.

Vasile Gorduz s-a stins din viață la 12 octombrie 2008 și a fost înmormântat ca un erou, cu onoruri militare, la Mănăstirea Cernica, situată lânga București. În toamna anului 2019, din dorința de a ține laolaltă, de a îngriji și de a expune cât mai mult opera sculptorului, din inițiativa soției dumnealui, Silvia Radu, a fost înființată Asociația Vasile Gorduz. Iar pe 12 decembrie 2019, cu ocazia aniversării de 11 ani de la trecerea în neființă a renumitului sculptor, la Muzeul Național al Bucovinei – Suceava, în cadrul expoziției O pasăre care-și înghite umbra sau Despre cele două împărății, au fost vernisate peste 60 de lucrări ale sculptorului Vasile Gorduz.

 Mihai Sparionoapte, ex-director al școlii medii și ex-primar al s. Trifești, raionul Rezina

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker