ȘtiriSTOP FALS

Falsuri și manipulări dezmințite: retrospectiva anului 2019

În anul 2019, Stopfals.md a publicat peste 50 de materiale jurnalistice, dezmințind falsuri și manipulări difuzate de instituții de presă naționale și internaționale, dar și de politicieni. În plan intern, cele mai multe falsuri și manipulări s-au referit la cele două campanii electorale: parlamentară și locală, dar și la criza politică. În plan extern, ținta dezinformării, în special în presa de limbă rusă, au fost Uniunea Europenă (UE) și NATO. Totodată, în 2019, redacția Stopfals.md și partenerii săi au deconspirat identități false ale unor jurnaliști, conturi false pe rețele de socializare utilizate în scopuri politice ș.a. Prezentăm în continuare o sinteză a celor mai importante materiale din anul precedent.

În anul 2019, știrile false și manipulatorii pot fi divizate în două categorii distincte – cele de ordin politic intern și  cele geopolitic. În primul caz, instituții de presă, de obicei afiliate partidelor politice, au încercat să-și denigreze oponenții politici. În al doilea caz, presa, în special cea de limbă rusă și afiliată unor instituții de presă din Rusia, s-au canalizat pe relațiile R. Moldova cu UE și NATO, încercând să sperie cetățenii cu tot felul de „pericole”, care “amenință” statalitatea și suveranitatea țării.

Maia Sandu – ținta știrilor false.  

Pentru că anul 2019 a început cu o campanie electorală, cea pentru alegerile parlamentare, falsurile politice au fost la ordinea zilei. Unul din cele mai cunoscute falsuri care a urmărit, probabil, același scop ca și minciuna cu „cei 30 000 de sirieni” din ajunul alegerilor prezidențiale din 2016, a fost că președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, ar fi lesbiană. Rețeaua de fact checking PRO FACT Moldova și portalul Stopfals.md au demonstrat că imaginile video prezentate ca „dovadă” nu au nimic în comun cu politiciana. Ulterior, s-a constatat că persoana care și-a atribuit numele „Oleg Grigorian” și care a publicat printre primii imaginile și „știrile” conform cărora Maia Sandu ar fi fost surprinsă sărutându-se cu o femeie, a utilizat, de fapt, un cont fals. În realitate, cel care a creat acest cont a luat imaginile de profil de la o persoană reală, originară din Federația Rusă. De altfel, Maia Sandu a fost principala țintă a știrilor false în anul 2019. Mai întâi, ea a fost acuzată că ar susține violența activistului Pavel Grigorciuc asupra lui Sergiu Sîrbu, că și-a cumpărat membrii de partid pe când era ministră a Educației, că a purtat de 9 mai așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe, a cerut blocarea asistenței financiare pentru Moldova, ulterior, când deținea funcția de prim-ministră – că a ținut un discurs pe fundalul drapelului Federației Ruse la ceremonia de investire a bașcanului Irina Vlah, iar în final, deja după ce demiterea Guvernului Sandu, Maia Sandu a fost acuzată că ar fi lăsat bugetarii fără salarii.

Și alți politicieni au fost ținta unor dezinformări, cu rea intenție sau în goană după „titluri tari”. Printre aceștia – deputații Dumitru Alaibași Inga Grigoriu, reprezentanții Blocului “ACUM”, ex-președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc, și noul lider al PDM Pavel Filip.

Amenințări cu „război provocat de SUA”.  

Totuși, cele mai multe manipulări și dezinformări au vizat relațiile Republicii Moldova cu UE, SUA, NATO. Aceste „știri” sau comentarii au venit în special din presa rusă sau cea de limbă rusă din Republica Moldova. Stopfals.md a identificat și a dezmințit mai multe știri false și panicarde, în care s-a vorbit despre tot felul de „pericole” de război, infecții sau maladii. Printre acestea ar fi de menționat un material amplu publicat de portalul Bloknot-Moldova.md în care se „constatată” că în Republica Moldova și în Ucraina s-ar produce și s-ar face experimente cu arme biologice, cu scopul de a fi lansate împotriva Rusiei. Mai târziu, Vedomosti.md  a scris  că Statele Unite ale Americii (SUA) lucrează asupra unui plan care urmărește provocarea unei „lovituri” în regiunea transnistreană cu scopul de a afecta imaginea Federației Ruse. Ulterior, Sputnik.md a tirajat că SUA ar construi o bază militară în Republica Moldova, informație infirmată de Ministerul Apărării al R.Moldova, iar Vedomosti.md – că Centrul de instruire pentru geniști, inaugurat la 8 noiembrie în localitatea Negrești din raionul Strășeni, ar aparține Statelor Unite ale Americii.

“UE înseamnă sifilis și mâncare otrăvită”.  

Unele știri false și manipulatorii au urmărit să prezinte comunitatea europeană ca pe un spațiu plin de boli, molime și mâncare otrăvită. În luna martie, unele instituții media au relatat că “Europa este în alertă alimentară”, făcând referire la o informație difuzată de autoritățile franceze despre identificarea unui nivel crescut de morfină şi codeină în macul din produsele de panificație. Această informație nu corespunde adevărului, iar Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, dar și autoritățile de resort din România au  infirmat „alerta alimentară”, la care se făcea referire în presă. În luna iulie, Kp.md a scris că în Europa a crescut considerabil numărul de îmbolnăviri de sifilis, boală care ar prezenta o năpastă pentru țările europene. Informația a fost prezentată tendențios, iar jurnaliștii au evitat să prezinte incidența acestei boli în Republica Moldova și Federația Rusă, unde numărul îmbolnăvirilor cu această boală venerică este de câteva ori mai mare ca în țările UE. Și relațiile comerciale ale R. Moldova au fost o sursă de știri false și manipulări. În luna mai, Kp.md scria că importurile Moldovei din UE scad, deși datele statistice arătau altceva. Două luni mai târziu, Ren.tv menționa că „80-90% din exporturile din Republica Moldova sunt îndreptate către Federația Rusă”, iar această informație era departe de adevăr. Ulterior, Sputnik.md a făcut alte speculații pe seama exporturilor moldovenești.

NATO – sac de box” pentru dezinformare și manipulare 

În plină campanie pentru alegerile parlamentare, reprezentantul socialiștilor, Bogdan Țîrdea, declara că „colaborarea țării noastre cu NATO pune bugetul pe brânci”, „toate statele NATO au acte teroriste” și că „70 la sută din cetățenii moldoveni sunt împotriva NATO”. Aceste informații nu corespund adevărului, iar datele oficiale arată că în ultimii ani, NATO a investit câteva milioane de lei în proiecte de dezvoltare din țara noastră. Dezinformări la adresa NATO și a colaborării cu Republica Moldova au continuat, presa speculând că NATO „intenționează să facă propagandă printre tinerii din Republica Moldova”.

…și jurnaliști fake

Pe parcursul anului precedent, Rețeaua de fact checking PRO FACT Moldova și portalul Stopfals.md au realizat și alte subiecte de dezmințire a falsurilor și dezinformărilor. Astfel, au fost identificați doi editorialiști „fake” de la Sputnik.md care și-au photoshopatfotografiile, utilizând pozele unor vedete. Ulterior, am demonstrat că salariile miniștrilor au crescut de câteva ori în ultimii ani, chiar dacă fostul ministru al Apărării Eugen Sturza nega acest fapt, iar vaccinul Gardasil nu provoacă reacții adverse, așa cum scria Noi.md, bazându-se pe afirmații ale unor site-uri dubioase cu caracter religios.

În anul 2020, Stopfals.md va continua să dezmintă falsurile și manipulările, oferindu-le cititorilor informații veridice și verificate.

Portalul Stopfals.md este o platformă online creată și gestionată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!. Portalul Stopfals.md are scopul de a dezminți știrile false și manipulatorii, a oferi instruire și asistență privind verificarea faptelor și descoperirea tehnicilor de manipulare informațională.

 

Cornel Ciobanu,

Stopfals.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker