Evenimente

Se dorește ștergerea din istoria neamului a personalității lui Dumitru Matcovschi, ONG

Conducerea Asociației Obștești „Focul din Vatră” regretă că numele poetului Dumitru Matcovschi, după trecerea la cele veșnice, în loc să fie ridicat în slăvi, riscă „să fie șters din istoria neamului”. „Dumitru Matcovschi, fiind cetățean de onoare al municipiului Chișinău, nu este evocat precum sunt cinstiți înaintașii neamului, de parcă nici nu a existat și nu a lăsat în urmă o bogată moștenire culturală”, se spune într-o declarație dată citirii într-o conferință de presă la IPN.

Eugen Marius Smolniţchi, nepotul lui Dumitru Matcovschi, a spus că, la cinci ani de la trecerea în neființă a marelui poet, autoritățile municipale nu au găsit încă un spațiu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” pentru edificarea unui bust al poetului. „Deși am expediat zeci de demersuri, așa și nu s-a găsit din partea Primăriei o stradă care să poarte numele lui Dumitru Matcovschi. Numeroase scrisori au fost adresate și fracțiunilor Consiliului municipal, unde s-a propus ca Șoseaua Hâncești să poarte numele lui Dumitru Matcovschi, nici acest lucru nu merge”, a declarat Eugen Marius Smolniţchi.

Tânărul s-a arătat nemulțumit și de faptul că din programele şcolare a fost retrasă opera lui Dumitru Matcovschi. Se uită că e autorul versurilor a peste 200 de cântece devenite populare de-a lungul timpului. Uneori chiar sunt atribuite altor autori. „Direcția cultură a Primăriei Chișinău, la cinci ani de la moarte, nu a organizat nicio manifestare culturală dedicată lui Dumitru Matcovschi”, a remarcat nepotul poetului.

Leonid Smolniţchi, președintele asociației „Focul din Vatră”, crede că toate se trag din cauza faptului că Dumitru Matcovschi a fost incomod prin versurile sale. Leonid Smolniţchi s-a referit în acest sens la nişte divergente dintre poet şi liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu. „Domnul Ghimpu a declarat în Parlament, într-o perioadă de maximă intensitate pentru politica noastră, că este cel mai mare patriot. Și Dumitru Matcovschi într-un eseu s-a întrebat retoric de când Ghimpu este cel mai mare patriot”, a relatat Leonid Smolniţchi.

Asociația Obștească „Focul din Vatră” este o organizație neguvernamentală, activitatea căreia are drept scop valorificarea operei literare, dar şi a înveșnicirii numelui poetului şi omului de cultură din spațiul românesc Dumitru Matcovschi. Poetul s-a stins din viață după a o boală îndelungată la 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker