Evenimente

Omagierea Limbii Române la Rezina

Și în acest an, la Rezina, a fost păstrată tradiția de a omagia Sărbătoarea Națională „Limba Noastră cea Română” în preajma bustului Poetului național Mihai Eminescu. Dezvelirea solemnă a acestui monument a avut loc în ziua de duminică, 17 iunie, 1990. Tot în acel an, la 23 iunie, Parlamentul a declarat pentru ziua de 31 august Sărbătoarea Națională „Limba Noastră cea Română”.

Această sărbătoare s-a născut în vâltoarea Mișcării de renaștere națională din RSSM de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. La 27 august 1989, la Chișinău, a avut loc prima Mare Adunare Națională, la care au participat circa 750.000 de oameni. În cadrul adunării, s-a cerut declararea limbii moldovenești ca limbă de stat și trecerea la grafia latină. Pe 31 august 1989 Sovietul Suprem al RSSM a votat cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova și zi de odihnă.

Vom menționa că, începând cu anul 2011, mai multe comunități de români din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina sărbătoresc la 31 august, de rând cu românii din R. Moldov, Ziua Limbii Române. La fel, la 13 martie 2013, președintele României, Traian Băsescu, a promulgat legea cu privire la sărbătorirea Zilei Limbii Române la 31 august, sărbătoare de suflet a tuturor românilor.

Pentru prima dată sărbătoarea „Limba Noastră” a fost marcată la 31 august 1990. La Rezina acea primă sărbătorire a Limbii Române s-a desfășurat în preajma bustului lui Mihai Eminescu, devenind tradiție.

Serbarea din acest an a fost deschisă cu un cuvânt de salut de către dl Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului Rezina. Dânsul succint a trecut în revistă succesele, dar și insuccesele statului nostru pe parcursul celor 26 de ani de independență.

Principala victorie a acestei perioade dl A. Mușinschi consideră “marșul victorios al LIMBII ROMÂNE, care zi de zi câștigă nou spațiu”.

Cu un omagiu cordial adus limbii române s-a adresat către cei câteva sute de admiratori prezenți la sărbătoare dna Angela Racu, șefa Secției Cultură a Consiliului Raional Rezina. Dânsa a îndemnat pe toată lumea ca această sărbătoare a limbii noastre strămoșești să o marcăm zilnic prin faptul de a o vorbi corect și frumos, atât în instituții, cât şi pe stradă și în familie. Studierea aprofundată a istoriei limbii române este un prilej de a descoperi adevărul despre cine suntem, de unde venim și încotro trebuie să mergem. Dna A. Racu a accentuat că în anul curent s-au adunat mai mulţi orăşeni să cinstească limba română decât anterior. Şi, desigur, nu putea exista o ocazie mai potrivită de a inaugura Festivalul Național al Cărţii și Lecturii decât în faţa lui Eminescu, de Ziua Limbii Române.

În continuare Corala „Doina Nistrului”, condusă de  Ion Scutelnic, a deschis partea artistică a evenimentului. Copiii de la Tabăra de vară de pe lângă Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” au prezentat un recital de poezie cu genericul: „O țară, o casă, un plai”.

Și în acest an inginerul Igor Ghilaș a fost prezent la festivitate cu o odă consacrată limbii noastre.

Cu o deosebită atenție a fost ascultată dna Olorunbunmi Hambolu, voluntara Corpului Păcii, cetățeană SUA, care a recitat în limba română poezia „Țară cu ochi de lumină”. Dânsa a recunoscut că nu cunoaște autorul, dar a îndrăgit această poezie deoarece cuvintele sunt “sentimentale și duioase”.

La finele evenimentului participanții au depus la poalele soclului monumentului lui Eminescu florile recunoștinței, pe care, cu bună seamă, le merită Stăpâna noastră – LIMBA ROMÂNĂ și promotorul acesteia, Poetul Mihai Eminescu.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker