Evenimente

Festivalul Colindelor Florile Dalbea ajuns la ediţia a VIII-a

Ceata de la Pistruieni, conducător artistic Nicolae Florean.

Sâmbăta trecută la Centrul raional de Cultură din Teleneşti  s-a desfășurat a  VIII-a  ediție a Festivalului Colindelor cu genericul Florile Dalbe, organizat de către protopopilatul din raionul  Teleneşti, la  care au participat  31 de cete de colindători, câte una din fiecare parohie, în frunte cu preoții din localitățile respective.
Cuvinte de felicitare au adresat participanţilor protoiereul Marian Boldescu, protopopul  raionului Telenești,  președinta raionului, dna Ombun Mariana, vicepreședintele raionului, dl Alexandru Tăburceanu, menționând importanța și frumusețea deosebită a colindelor și obiceiurilor creștine.

“Am pornit  de  la câteva cete, dar cu fiecare ediţie numărul participanţilor creşte, festivalul fiind o modalitate de a păstra şi continua tradiţile strămoşeşti”, a  remarcat în faţa prezenţei preasfinţia sa Marian Boldescu.

Mariana Ombun, președinta raionului Telenești a  menționat că Festivalul își face de minune  misunea și că impactul său este unul impresionant:

”Colindele  sunt una din cele mai frumoase tradiții ale poporului nostrum,  care au reușit să biruie prejudecățile din perioada comunistă.  Și dacă unul din cei mai mari poeți ai românismului a declarat că veșnicia s-a născut la sat, apoi colindele  sunt vestitoarele acestei veșnicii”,a menționat  la rândul ei dna Ombun.

Colectivele de colindători au transmis celor prezenți în sală slova Sfintei Evanghelii prin colinde, au răsunat tradiţionalele slăviri,care au preaînălțat nașterea Pruncului Iisus din Fecioara Maria în peștera Betleemului, dar și triumful  creștinătății asupra  întunericului și prejudecăților  ateie.
Juriul, împreună cu șeful Secției Cultura, Pavel Casian, au desemnat învingătorii. Dar, după tradiţie,  toate colectivele corale au primit cadouri. Câteva cete de colindători au mers să-I bucure pe copiii de la Centrul de palsament din Telenești.
Veronica Boldescu, regentă de cor la biserica Săreteni, care conduce  un ansamblu de fetițe,  ne-a relatat că participă la Festivalul Colindelor de la ediția întâia:

“Ne pregătim de acest festival precum de un examen. Selectăm colinde vechi de la bătrânii din sat, din calendarele vremii, astfel de fiecare dată  venim cu un program nou. Dacă am ţine cont că  echipa de colindători  se  schimbă practic în fiecare an, vă puteţi  imagina că transmitem de la o vârstă la alta o ştafetă a  tradiţiilor. Este una din cele mai preferate  acţiuni de către copii din sat”, a remarcat regenta.

Pavel Casian, şeful Direcţiei Cultură, a subliniat la rândul său, că   evenimentul a urmărit promovarea valorilor creștin-ortodoxe tradiționale, implicând participanți de generație tânără din localitățile raionului Telenești.

                                                        Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker