Social

Cetățenii care se află peste hotare, dar primesc pensii din R. Moldova, trebuie să prezinte în fiecare an la CNAS certificate care să ateste faptul că sunt în viață: Sute de pensionari riscă să nu mai primească plățile, de la 1 ianuarie

Cetățenii care locuiesc în alte state, dar primesc pensii din R. Moldova sunt obligate să prezinte, în fiecare an până la 31 decembrie, la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) certificate care să ateste faptul că sunt în viață.

CNAS anunță că, din 688 de beneficiari de pensii achitate moldovenilor aflați pe moment în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania numai 471 de persoane au prezentat certificate de viaţă până la 31 decembrie 2019.

În caz de neprezentare a certificatului de viaţă, transferul pensiei acordate pentru 217 beneficiari de pensii va fi suspendat de la 1 ianuarie 2020, iar plata pensiei se va relua de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS. Totodată, beneficiarii de pensii stabiliţi permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituţia competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ştampila instituţiei competente a acestui stat şi semnatura persoanei responsabile că certificatul de viaţă a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

Sursa: ziarulnational.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker