Evenimente

Lumină nouă pe podul dintre Rezina şi Râbniţa

Locuitorii orașelor Rezina și Rîbnița traversează cu încredere podul peste Nistru chiar și noaptea, datorită unui proiect al UE

Podul peste Nistru dintre orașele Rezina și Rîbnița este iluminat, pentru prima dată din 1993. Cu ajutorul unui proiect susținut de Uniunea Europeană, au fost instalați 12 piloni noi și montate 70 de becuri LED, eficiente din punct de vedere energetic. Sistemul de iluminare a fost lansat pe 13 ianuarie 2020, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă prin colinde cântate de locuitorii celor două localități învecinate.

Podul are atât benzi pentru automobile, cât și trotuare, astfel pietonii beneficiind în special de acest proiect. Aproximativ 60 000 persoane din întreaga regiune vor putea circula în condiții de siguranță rutieră sporită, datorită iluminării simultane a întregului pod.

Uniunea Europeană este încântată să finanțeze iluminarea acestui pod care leagă orașele gemene Rezina și Rîbnița.Dincolo de simbolul puternic al acestuia pentru Programul UE ‘Măsuri de Promovare a Încrederii’ cel mai important este beneficiul concret pentru cetățenii ambelor orașe, care vor traversa acum podul într-un mediu sigur. Asta înseamnă pentru Uniunea Europeană să creeze încredere prin vorbe și prin fapte”, a declarat la inaugurarea iluminatului public Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Probabil cel mai important aspect este puternicul potențial de promovare a încrederii a sistemului de iluminat public, care rezolvă problemele comunităților și creează un mediu durabil pentru cooperarea peste Nistru”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova.

Primarul or. Rezina, Simion Tatarov a mulţîmit cordial UE şi PNUD-Moldova pentru susţinerea dezvoltării sociale a localităţii, dar şi măsurile de consolidare a încrederii între populaţia din amvbele regiuni ale ţării.

Acum e mult mai bine de trecut pe aici, chiar și noaptea târziu”, a spus un muncitor din Rezina, angajat la o fabrică din Rîbnița.

Astfel, în 2019 au fost instalate corpuri de iluminat LED de 68 de wați, cu un consum de circa 5 ori mai mic decât cel al becurilor tradiționale și care au o durată de viață garantată de 100 000 de ore (circa 25 de ani dacă sunt folosite câte 11 ore pe zi). Suma totală a investiției a constituit aproximativ 49 000 de euro, dintre care aproape 34 000 de euro – contribuția Uniunii Europene, și 15 000 de euro – cea a autorităților locale din Rezina.

Proiectul de iluminare a inclus și încercări fotometrice, datorită cărora pe pod nu vor fi pete întunecate.

Iluminarea podului peste Nistru, dintre orașele Rezina și Rîbnița este unul din cele 14 proiecte de infrastructură selectate prin concurs deschis și realizate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, în perioada anilor 2019-2021.

În etapele anterioare ale Programului a fost reconstruită și echipată o secție a maternității din Rîbnița, precum și renovate câte o secție a spitalului raional și a celui de boli infecțioase din Rezina. În plus, au fost reparate școlile de șah din Rezina și Rîbnița.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Artur Corghencea

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker