Dezbateri

Dacă autorităţile nu doresc, ele trebuie impuse să-şi facă datoria

Continăm dezbaterile publice din numărul trecut al CUVÂNTUL-ui.

Cu articolul “Decibelii în exces şi necazurile cetăţenilor”, publicat în numărul din 14 iulie c., săptămânalul CUVÂNTUL a dat startul unor dezbateri publice a problemelor ce ţin de poluarea fonică a localităţilor noastre,  obligaţiunile autorităţilor publice şi structurilor statului în soluţionarea acestora şi impactul acțiunilor lor. Tema a fost continuată pe site-ul www.cuvintul.md şi pe pagina Facebook Ziarul Cuvântul şi preluată de grupul local „Rezina!!! Alerte!!!”. În numărul trecut al „C” am publicat o sinteză a opiniilor, sugestiilor expuse de participanții la dezbaterile pe această temă. Tonul l-a dat dna Iulia Martalog, care şi-a întitulat postarea „Satul Ciorna – o localitate bătută de soartă şi de autorităţi”.

 

În procesul dezbaterilor Sergiu Lupaşcu a propus: „Creaţi şi o petiţie online”. Grupul de iniţiativă imediat a pregătit textul şi l-a propus spre semnare în două variane: pe hârtie (la redacţia ziarului CUVÂNTUL, librăria situată în incinta Casei de deservire socială din str. 27 August şi în s. Ciorna (Iulia Martalog) şi online (pe www.cuvintul.md, pagina Facebook a ziarului CUVÂNTUL, grupul „Rezina!!!Alerte!!!”

 

Petiţie publică:Dreptul la viață! Dreptul la sănătate!

Prim-ministrului Republicii Moldova  Pavel Filip

Preşedintei raionului Rezina  Eleonora Graur

Primarului oraşului Rezina Simion Tatarov

Copia: săptămânalului regional CUVÂNTUL

 

În atenţia locuitorilor s. Ciorna şi or. Rezina!

În speranța soluționării unei probleme cu barbă, specifică pentru comuna noastră, noi, un grup de inițiativă, vă invităm să citiți cu atenție și să semnați petiția de mai jos.

Legislația în vigoare obligă structurile de stat, autoritățile publice să monitorizeze situația și să întreprindă măsurile de rigoare pentru a preveni și proteja sănătatea cetățenilor de poluarea ecologică, sanitară și fonică (zgomotul excesiv).

În Rezina prevederile legislației în aceste domenii sunt încălcate în modul cel mai grosolan timp de câteva decenii: mii de camioane încărcate cu ciment de la cele două uzine (Rezina și Râbnița), metal (spre și de la Uzina Metalurgică din Râbnița), alte mărfuri circulă prin centrul s. Ciorna și or. Rezina, poluând solul, apa și aerul cu o gamă întreagă de substanțe nocive și producând zi și noapte un zgomot infernal, astfel prejudiciind serios sănătatea și viața locuitorilor.

Odată cu construcţia Uzinei de ciment din Rezina și a Uzinei metalurgice din Râbnița a început și construcția unui drum de ocolire a acestor localități pentru transportul greu, dar lucrările așa și nu au fost duse până la capăt. În ultimele trei decenii, autoritățile locale și naționale, mai ales în campaniile electorale, au tot promis rezinenilor că vor construi acest drum, dar mai departe de vorbe nu au mers. Și actualul prim-ministru Pavel Filip, în cadrul vizitei la Rezina din vara anului 2016, potrivit primarului Simion Tatarov, a promis să contribuie plenar la soluționarea acestei probleme. Dar fără niciun rezultat. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, ÎS ”Administrația de Stat a Drumurilor” nici nu mai răspund la interpelările pe această temă a rezinenilor și ale mass-media din teritoriu. Iar structurile de stat din raion, autoritățile publice locale, după cum am înțeles din publicațiile săptămânalului CUVÂNTUL, nu acordă acestei probleme nicio atenție, motivând că ”cetățenii nu le-au sesizat”. Dacă respectivii ar locui măcar o săptămână pe strada Gagarin din s. Ciorna, sau Lomonosov, Orhei, Matrosov ş.a. din or. Rezina, probabil n-ar invoca asemenea motiv.

Prin această petiție publică, noi, locuitorii or. Rezina și s. Ciorna, batem încă o dată la ușile responsabililor de soluționarea acestei probleme în speranța că vom fi, totuşi, auziți, înțeleși și susținuți. Nu vrem nimic ieșit din comun. Dorim doar ca autocamioanele să nu mai circule prin localităţile noastre, ci pe un drum de ocolire a lor, sănătatea și viața noastră, a copiilor și nepoților noștri să fie tratate cu respect, în conformitate cu legislația în vigoare și obligațiunile pe care vi le-ați asumat, stimaţi factor de decizie, acceptând funcțiile pe care le dețineți. În caz de ignorare și a acestei interpelări, ne rezervăm dreptul să revenim la diverse acțiuni de protest”.

 

Până marţi, 29 august, petiţia a fost semnată de peste 300 de persoane din oraşul Rezina şi satul Ciorna.

Grupul de iniţiativă a fost informat printr-o scrisoare că din partea Guvernului de această problemă se va ocupa Ministerul Economiei. Preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, deocamdată n-a reacţionat.

 

Primarul de Rezina: Avem documentaţia proiectului de execuţie a lucrărilor

Primarul oraşului, Simion Tatarov, a informat redacţia ziarului CUVÂNTUL despre următoarele: “Drumul de ocolire a oraşului Rezina şi reconstrucţia drumului prin s. Ciorna (str. Iu. Gagarin)  este o prioritate pentru primăria Rezina, Consiliul raional Rezina şi, nu în ultimul rând, Guvernul R. Moldova. Primăria Rezina, în colaborare cu „Lafarge Holcim Moldova” SA au semnat un contract tripartit cu firma de proiectări „Intexnauca” în trimestrul II 2016 şi, conform clauzelor contractuale, la finele lunii iulie 2017 am primit documentaţia proiectului de execuţie a lucrărilor pentru segmentul drumul de ocolire al or. Rezina, L 158 (podul Rezina-Râbniţa)  până la răscrucea str. Florilor cu 27 August 1989 (R 20 traseu naţional).

Proectul respectiv, conform legislaţiei, trebuie să treacă expertiza tehnică şi, după primirea tuturor avizelor, vom începe lucrările propriu-zise, care vor dura cam 2 ani.

Prin s. Ciorna este prevăzută reconstrucţia str. Iu. Gagarin. Conform proiectului, vom avea zonă carosabilă cu lăţimea de 7 metri, zonă pietonală de 3 metri, între zone – balustradă de protecţie şi zonă verde cu lăţimea de 1,5 metri.  La fel, sunt prevăzute lucrări de reconstrucţie a trei poduri. Plata pentru lucrările de proiectare şi-a asumat-o, conform contractului, uzina de ciment, pentru ce nu doar ca primar, dar şi în calitate de locuitor al oraşului, le aduc sincere mulţumiri”.     

 

Opinii expuse pe reţelele de socializare

Victoria Silcenco: Strada Matrosov vă susţine!!!

Victor Cibotari: Le-am propus la câteva persoane, din aşa-numita elită politică a raionului (PLDM) să semneze petiţia. După ce au citit-o, şi-au căutat de drum, spunând: „Eu şi aşa dorm bine”.

ГалинаБîтнарь: Dna Graur în afară de festivaluri nu se ocupă cu nimic folositor oamenilor din raion de când ocupă postul de preşedintă a raionului. Sănătatea şi securitatea oamenilor se vede că puţin o interesează.  

Liuba Stavinschi:  Numai prin solidaritate vom reuși să ne apărăm dreptul la viață și sănătate. CURAJ, NU VĂ FIE FRICĂ!

Inga Roşca-Şveţ: Eu am semnat petiţia, mi-a reuşit.

Romanov Ala: Voi semna pentru drumul de ocolire!!!

Iulia Martalog: Aici aş spune că mai mult e vina noastră, a locuitorilor, că suntem indiferenţi… Atâta timp cât problema nu mă afectează personal – nu am treabă…

Daria Ciornâi: Adică drumul de ocolire nord nu este o noutate, despre necesitatea lui se vorbeşte de ani de zile, autorităţile nu neagă actualitatea problemei, dar se spală pe mâini cu promisiuni goale.  Atunci ce le rămâne de făcut oamenilor? 

O petiție în aces sens e un lucru binevenit. Cred că e primul material care abordează o problemă, fără a învinui pe cineva… Dar de ce nu s-ar face dezbateri publice pe marginea acestei petiții? Tot e mai bine și mai clar atunci, când se examinează o petiție și faptele expuse, după care respectivii factori de decizie vin în fața societăți cu explicațiile de rigoare, cu un plan de remediere a situației, cu termene stabilite etc. Nu cred în acțiunile de protest; astea din start au o nuanță de agresie și rezultatul nu poate fi constructiv… Cunosc prea puține exemple în care rodul protestelor a fost unul pozitiv și a avut efectul scontat…

Victor Cibotari: Opinia dnei Ciornâi are dreptul la existenţă. Însă altă cale paşnică de a obţine o reacţie adecvată din partea autorităţilor noastre, din păcate, nu există. Cu 8 ani în urmă ciornenii au blocat drumul, cerând redirecţionarea traficului autocamioanelor. Îndată au venit reprezentanţii autorităţilor pentru a promite marea şi sarea, dar mai departe de vorbe n-au mers, deşi recunoşteau că problema poate fi soluţionată operativ.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker