Evenimente

Omorul de la Costești : Rudele victimei au oferit detalii cutremurătoare despre viața băiatului

ZdG a discutat cu rudele lui Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani din satul Costești, raionul Ialoveni, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie. Rudele victimei au oferit detalii cutremurătoare despre viața plină de greutăți pe care Dumitru a trăit-o până acum, dar și despre modul barbar în care viața sa a luat sfârșit

Rudele lui Dumitru spun că tânărul a crescut într-o familie cu condiții grele de trai. Mama sa, bolnavă de cancer de mai mulți ani, a decedat acum 4 luni, iar tatăl său nu a contribuit la creșterea sa. A fost însă ajutat de o vecină, care-i devenise o a doua mamă. În ultimii ani Dumitru era stâlpul familiei. După împlinirea majoratului, tânărul a mers la muncă în Germania și era unicul care-și sprijinea mama cu bani pentru tratament, dar și cel care avea grijă de fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, și de bunica sa, trecută de 80 de ani.

„Dumitru, chiar dacă a trăit în niște condiții inumane, puteți să intrați în localitate și să întrebați, a fost de câteva ori peste hotare să facă bani ca să-i achite tratamentul mamei sale până-n ultimul moment. Despre el nu sunt cuvinte de rău, asta o pot confirma toți. A fost întotdeauna într-un anturaj de oameni buni”, spune una dintre rudele lui Dumitru cu care ZdG a discutat.

P. L., mătușa lui Dumitru, a povestit despre bătaia care i-a curmat viața nepotului său, dar și despre starea în care l-a găsit pe Dumitru pe patul de spital.

„El a mai fost crescut de o vecină de acolo, care era foarte atașată de el. Ea l-a văzut prima și ea ne-a telefonat spunându-ne că Dumitru este într-o stare foarte gravă, în comă de gradul trei. M-a sunat pe 1 ianuarie la ora nouă. Am mers la spital, dar acolo nu mi s-a permis să intru. Am intrat pe data de 4 și l-am văzut. Era distrus craniul absolut de tot. Nu-mi pot reveni din șocul pe care l-am trăit. Nu puteam să cred că se poate de bătut în așa stare… niciun câine cred că nu se poate așa de bătut”, a povestit mătușa victimei.

„Săreau cu picioarele pe capul lui”

„El a mers la petrecere de revelion cu un prieten de-al său. Cineva dintre prietenii cu care era avea un conflict cu băieții aceștia (cu agresorii, n.r.). Ieșind acel prieten afară, l-a chemat și pe Dumitru. Apoi a pornit o conversație sau un conflict între ei. Asta e ce știu din spusele martorilor. Unul dintre ei a rupt o scândură de la gard și a început a-l lovi pe Dumitru. Căzând jos, acolo erau cred că trei care s-au năpustit asupra sa. Este și video în care se vede. Ridicându-l de la pământ, nu știu care dintre ei l-a lovit iar cu piciorul în barbă și Dumitru a căzut iar jos. Apoi l-a ridicat prietenul său și s-a pornit spre ograda din care au ieșit. El deja nu se putea ține pe picioare după cum se vede în video. A fost lovit iar cu piciorul și a căzut, după care săreau cu picioarele pe capul lui. În video se văd mai multe persoane, dar niciuna nu a intervenit. Numai prietenul lui la urmă îl acoperă și îl trage pe agresor să nu mai lovească în el și a primit și el lovituri. La salvare mi s-a spus că ultimele lovituri au fost fatale pentru el pentru că craniul era deja spart și când au sărit cu picioarele, oasele craniului i-au tăiat arterele”, mărturisește mătușa lui Dumitru.

Vedeți mai jos secvențe din timpul bătăii care a dus la decesul tânărului de 21 de ani. Imaginile au fost captate de camerele de supraveghere a unei case din apropiere și redau modul în care Dumitru a fost bătut cu cruzime de mai multe persoane.

Rudele victimei afirmă că ambulanța a ajuns la Dumitru după mai bine de o oră și că operatorii de la 112 nu au reacționat la primul apel pe acest caz. A fost nevoie de un al doilea apel pentru ca un echipaj de acordare a primului ajutor medical să fie trimis la Costești.

„Celor de la ambulanță li s-a părut o luare în derâdere”

„Atunci când l-au bătut, nu știu la cât timp, băieții au sunat la ambulanță, dar nu i-au luat în serios pentru că acolo unii se râdeau, unii… Ei nu au înțeles cât de grav este lovit Dumitru. Celor de la ambulanță li s-a părut o luare în derâdere pentru că băieții se râdeau, erau amețiți de anul nou… După ce au ieșit și vecinii o doamnă a spus că trebuie să sune din nou la ambulanță și când a sunat această doamnă i s-a spus că ei au primit apelul, dar nu l-au luat în considerare pentru că băieții erau distrați. Doar după ce a sunat doamna a doua oară a venit ambulanța. Poliția nu a venit în seara ceea. Agresorii au stat foarte liniștiți până a venit ambulanța. Ambulanța a venit peste vreo oră și jumătate. Vrem să vedem și de ce ambulanța nu a venit mai repede, de ce ambulanța nu a anunțat inițial poliția, fiind nevoie de al doilea sunet. În seara aceea nu a fost nimeni reținut, nu au fost prelevate probe care ar putea să ajute la rezolvarea cazului”, ne-a povestit o altă rudă a lui Dumitru.

Continuarea articolului o puteți citi pe Ziarul de Gardă.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker