Evenimente

Moldova riscă să fie exclusă din sistemul „Carte Verde”

Republica Moldova a pierdut încrederea partenerilor externi în cooperarea în sistemul „Cartea Verde” și riscă să piardă dreptul de a mai emite certificate de asigurare. Anunțul a fost făcut la ședința convocată la Guvern, la car eau participat ministrul Finanțelor, reprezentanții Băncii Naționale, conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare și responsabilii din cadrul Cancelariei de Stat, scrie tv8.md

Președintele CNPF a informat că multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți.

Republica Moldova este în proces de monitorizare pe durata ultimilor trei ani. În perioada următoare va avea loc ședința comitetului de monitorizare a sistemului Carte Verde, care va pregăti un raport pentru conducerea sistemului și acest raport va determina dacă Republica Moldova va păstra dreptul de emitere a certificatelor Carte Verde”, au precizat funcționarii.

Pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care 9 sunt emitenți de „Carte Verde”. În perioada următoare, câteva companii  vor pierde dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”.

O soluție pentru păstrarea dreptului de emitere a certificatelor „Carte Verde” este crearea unui fond de garantare. Până la formarea fondului, operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde”.

Amintim că, au existat probleme în acest sector și câțiva ani în urmă. La sfârşitul lunii mai 2015, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a decis suspendarea Moldovei din sistemul internaţional „Carte Verde” începând cu 1 octombrie 2015.Ulterior, s-a hotărât amânarea luării unei decizii finale până la 1 aprilie 2016. Între timp, autorităţile de la Chişinău trebuiau să îndeplinească un plan de acţiuni aprobat de Bruxelles pentru a rezolva problemele.

Penalitatea a survenit în urma fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări din R. Moldova. BNAA nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce în urma unor tranzacţii dubioase BNAA a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei.

Sursa: autoexpert.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker