Social

Munca academicianului Boris Găină, apreciată şi de şeful statului

Boris Găină, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, profesor cercetător, doctor habilitat în științe tehnice, originar din s. Chiţcanii Vechi, Teleneşti a fost decorat în ajunul Zilei Independenţei cu Ordinul „Gloria Muncii”, prima distincţie de stat de o asemenea valoare cu care a fost apreciată munca de aproape cinci decenii a savantului Boris Găină totalmente consacrată problemelor științifice, inovaționale și de transfer tehnologic în domeniul oenologiei și tehnologiei băuturilor alcoolice și nealcoolice.

 

Rezultatele investigațiilor realizate de Boris Găină au fost publicate în circa 600 de lucrări științifice, inclusiv 21 de monografii, 53 de brevete de invenții, 35 de mărci de vinuri și 17 acte naționale normative.

La 17 august c. Boris Găină a împlinit 70 de ani. După absolvirea Institutului Politehnic din Chişinău în anul 1970 a rămas asistent la catedra de vinificație a instituţiei. În perioada 1973-1977 a urmat doctorantura la Institutul Viei și Vinului „Magaraci” din Ialta, Crimeea, unde a susținut în 1977 teza de doctor în oenologie. Patru ani, concomitent cu doctorantura, activează în calitate de cercetător științific la Institutul Viei și Vinului „Magaraci”. În Moldova revine în anul 1979, la invitația academicianului Petru Ungureanu și a directo-rului Asociației științifice şi de producție „Vierul” (Chişinău) Aba Iacov Gohberg. În anii următori ocupă funcția de şef Secție Vinificație și director științific la Institutul Național al Viei și Vinului al Asociației Științifice și de Producție „Vierul”, director al Centrului de cercetări vitivinicole, șeful Laboratorului Tehnologia vinului. Între timp face un stagiu și studii de la Institutul de biotehnologie în vinificație la institutul de oenologie din Bordeaux (Franța). În anul 1992 susține teza de doctor habilitat în științe tehnice în domeniul oenologiei la Institutul „Magaraci” . Peste trei ani este ales membru corespondent, iar în 2007 – academician (membru titular) al Academiei de Științe a Moldovei, secția de științe fizice, matematice și tehnice. Este autorul Strategiei de dezvoltare a complexului viti-vinicol din R.Moldova.

Savantul Boris Găină s-a învrednicit de înaltul titlu „Personalitate a Anului 1993 în Lume în Oenologie” – distincție a Marelui Juriu Internațional din Paris, înmânată în 1994 la Congresul Internațional al Viei și Vinului.

Din anul 2004, îndeplinește funcția de secretar ştiințific general al Academiei de Științe a Moldovei, iar din anul 2008 – cea de academician – coordonator al Secției de Științe Agricole al Academiei de Știinţe a Moldovei.

Academicianul Boris Găină este Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din România,  „Doctor Honoris Causa” al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Cetăţean de Onoa-re al comunei Chiţcanii  Vechi, raionul Teleneşti, laureat al Premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, al Premiilor  Saloanelor  Internaţionale de Invenţii din  Geneva, Moscova, Sevastopol, Chişinău, Iaşi, Poznani.

Mai multe informaţii interesante despre viaţa şi activitatea academicianului Boris Găină, rudele dumnea-lui şi satul natal Chiţcanii Vechi puteţi afla din interviul „Nemuritor este neamul, noi suntem doar solii lui trecători” oferit de Domnia Sa săptămânalului CUVÂNTUL şi publicat la rubrica „30 de întrebări de-acasă” în ziar (1 ianuarie 2010), în volumul I al serialului cu acelaşi titlu sau pe www.cuvintul.md/img/books/Cuvantul_interviuri.pdf.

Tudor Iaşcenco

 Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker