Știri

Igor Dodon despre introducerea limbii moldovenești : „Când eşti sigur atunci scoţi sabia din teacă şi dai lovitura”

Aşa numita „limbă moldovenească şi ”Istoria Moldovei” ar putea fi introduse în curricula şcolară – însă nu acum. Declaraţia făcută de preşedintele Igor Dodon, la un post de televiziune, a stârnit indignare în rândul comunităţii ştiinţifice.

Lingviştii şi academicienii spun că e o batjocoră la adresa neamului românesc, iar adevărul istoric spune cu totul altceva: „Limba română e unica stăpână”.

„Putem propune asta acum, însă asta va „exploda” situaţia şi nu vom obţine nimic. Asta va duce la o nouă criză şi cui îi va conveni, cetăţenilor Republicii Moldova?  Noi nu renunţăm la poziţia noastră, dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obţii rezultatul scontat, dar nu pur şi simplu. Când eşti sigur atunci scoţi sabia din teacă şi dai lovitura”, afirmase Igor Dodon.

Şi timp ce Igor Dodon e în aşteptarea momentului potrivit, comunitatea ştiinţică se simte trădată. Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, ultimele declaraţii ale şefului statului sunt ruşinoase şi contravin adevărului ştiinţific şi istoric

„Ne râde lumea de aşa ceva. Un popor care vrea să fie european trebuie să ştie cine este şi ce limbă vorbeşte În februarie 1994, Adunarea Generală a academiei noastre a luat o hotărâre luată unanim că adevărata limbă a noastră e limba română.  Fapt care a fost confirmat nu numai de academicienii noştri de la Chişinău, ci şi de româniştii din fosta Uniune Sovietică care au spus acelaşi lucru”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

Și istoricii confirmă acest lucru. Ei spun că pe lângă faptul că declaraţiile sunt nepotrivite, ba chiar contravin Constituţiei. De altfel, au mai fost tentative de introduce a aşa-numitelor „limbă moldovenească şi istoria Moldovei” în curricula şcolară, îşi aminteşte istoricul Ion Negrei.

S-au elaborat şi manuale, materiale didactice pentru introducerea „Istoriei Moldovei”. Lucru acesta s-a făcut în 1995, 2005 însă s-a soldat cu eşec. Ba mai mult, au avut loc şi demonstraţii, proteste ale profesorilor, elevilor, studenţilor, părinţilor deorecere este clar că asta e o ingerinţă politică în procesul educaţional”, a spus Ion Negrei.

Declaraţia politică a preşedintelui îi pune pe baricade şi pe scriitorii basarabeni care spun, cu certitudine, că facem parte din românitate. Acest lucru pare că vrea să fie furat de unii cu alte convingeri ideologice.

„Suntem formaţi pe verticala culturii şi literaturii române. Nu e cazul să spun că pornim de la folclor până la contemporaneitate şi, în sfârşit, după 89 literatura din stânga Prutului face parte asumat şi declarat din literatura română generală. Toate aceste lucruri sunt clare după min”, a spus scriitoarea Maria Şleahtițchi.

Lingviştii spun că prin introducerea „limbii moldoveneşti” s-ar da cu piciorul la dreptatea obţinută acum 30 de ani. În plus, asta ar readuce un suflu sovietic, lucru nepermis pentru Republica Moldova din anul 2020, spune Vlad Pohilă. Lingvistul a explicat şi cum s-a format limba română.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker