Social

Beneficiarii de pensii internaționale sunt chemați să demonstreze că sunt în viață

Casa Națională de Asigurări Sociale solicită prezentarea certificatelor de viață de către beneficiarii de pensii stabilite în baza acordurilor internaționale în domeniul securității sociale. Persoanele care domiciliază pe teritoriul altui stat și beneficiază de pensie pentru stagiul de cotizare realizat în Republica Moldova sunt obligate să prezinte anual în adresa CNAS un certificat de viață, nu mai târziu de 31 decembrie a anului de gestiune, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, din 688 de beneficiari de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania numai 471 de persoane au prezentat în adresa CNAS certificate de viață. Transferul pensiei pentru 217 beneficiari a fost suspendat la 1 ianuarie 2020 și poate fi reluat (de la data suspendării) numai cu condiția de prezentare a certificatului prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viață.

Certificatul de viață poate fi descărcat de pe pagina oficială a CNAS și va fi prezentat personal de solicitant la oficiul central sau la orice casă teritorială de asigurări sociale.

Beneficiarii de pensii stabiliți permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituția competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ștampila instituției competente a acestui stat și semnătura persoanei responsabile că certificatul de viață a fost semnat și datat personal de către beneficiarul pensiei.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker