Social

Două jurnaliste de investigație, intimidate și amenințate cu răfuiala fizică // CIJM a depus o plângere la IGP

Centrul de Investigații Jurnalistice a depus, la 30 decembrie, o plângere la Inspectoratul General de Poliție, în legătură cu câteva cazuri de intimidare și amenințări cu răfuiala fizică a două jurnaliste de investigație. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost intimidată și amenințată cu răfuiala fizică, printr-o scrisoare, primită prin poștă, iar din numele redactorei portalului Anticoruptie.md, Mariana Colun, au fost trimise, la câteva redacții, scrisori cu CD-uri care conțineau viruși. Marți, 31 decembrie, mai multe organizații de media au condamnat, printr-o declarație comună, acțiunile de intimidare la adresa jurnaliștilor și au cerut MAI să investigheze cazurile și să depisteze persoanele care au comis aceste fapte.        

Scrisoarea expediată Corneliei Cozonac, semnată cu numele Boris Leancă, pare a fi o adresare de la Elena Băncilă (care este numele unei jurnaliste), către un bărbat, numit Borea, căruia îi solicită un serviciu, care constă în răfuiala fizică prin diferite modalități cu Cornelia Cozonac. În text se utilizează un limbaj licențios. „[……] este una Cornelia Cozonac (…) și vreau să-mi găsești ceva pentru ea. Niște narcotice s-o adormim pe undeva”, se arată în scrisoare.

[embeddoc url=”https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://anticoruptie.md/media/fisiere/80369144_2704199473026021_1471590760661909504_n.pdf” download=”all»]

Chiar dacă pe plic este indicat că expeditor este Boris Leancă, în scrisoare autoare este Elena Băncilă, care se adresează către Boris, atât textul de pe plic, cât și din scrisoare pare a fi scris de o singură persoană.

În același timp, la 18 decembrie 2019, în cutia poștală a mai multor redacții, între care Ziarul de Gardă și portalul deschide.md, au fost depuse plicuri, pe versoul cărora, în calitate de expeditor era notat numele redactorei CIJM, Mariana Colun, precum și adresa Centrului de Investigații Jurnalistice. În acele plicuri au fost incluse câte un DVD pe care se conțineau mai multe poze, aparent efectuate în penitenciar, dar și mai mulți viruși electronici/programe dăunătoare la care a reacționat sistemul de protecție a sistemului de operare a calculatorului.

Jurnalistele Cornelia Cozonac și Mariana Colun au depus o plângere la Inspectoratul General al Poliției și cer oamenilor legii să identifice persoanele care le-au utilizat numele fără acordul lor, cu scopul de a „infecta cu programe malițioase computerele din redacții și/sau pentru a altera integritatea informației”. Și organizațiile neguvernamentale de media se arată îngrijorate de acțiunile unor persoane anonime care intimidează jurnaliștii și redacțiile acestora și solicită Ministerului Afacerilor Interne să identifice aceste persoane și să le sancționeze în conformitate cu legislația în vigoare.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker