Social

Triumful culorilor şi al Oliviei Furtună

Începând cu 5 decembrie curent, Sala Multimedia a Bibliotecii Publice Municipale B.P Hașdeu din Chișinău a devenit şi galerie de artă pentru tablourile Oliviei Furtună, o adolescentă de 16 ani, originară din Bănești, raionul Telenești, acum elevă la Colegiul de Arte Plastice A. Plămădeală din Chișinău.         

Palmares

Numele Oliviei Furtună într-un fel este cunoscut cititorului nostru încă din aprilie c. când, fiind elevă la Gimnaziul Băneşti şi la Şcoala Raională de Arte Plastice Nicolae Moisei din Teleneşti, a câștigat premiul I la Concursul de pictură Vernisaj de primăvară cu tema: Creaţia lui Leonardo da Vinci, organizat de Fundaţia Pacis sub patronajul Ambasadei Italiei în Republica Moldova. Lucrarea ei de succes a fost întitulată Primăvara lui Leonardo da Vinci. Maria Vleju, șefă adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Telenești, a remarcat pentru CUVÂNTUL:

„Faptul că Excelența Sa Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Republicii Italiene la Chişinău a participat la eveniment şi a îmbrățișat-o pe Olivia este o plauzibilă recunoaștere a talentului tinerei pictorițe din Bănești. Or, în tabloul prezentat la concurs Olivia a atins strune sensibile comune românilor și italienilor, parte a aceleiași ginte latine. Aduc felicitări părinților, profesorilor Școlii de Arte Plastice din Telenești, directoarei Svetlana Caprian pentru acest succes”.

Pe parcursul celor 6 ani de când exersează în pictură, Olivia a mai avut şi alte expoziţii. Între timp dânsa a absolvit Gimnaziul Bănești și, începând cu septembrie curent, este elevă la Colegiul Național A. Plămădeală. Iar la Biblioteca B.P. Hașdeu, prima sa expoziție națională, care va dura până la sfârșitul lunii decembrie c., include 100 de tablouri.

La inaugurarea expo-ziţiei au participat artişti plastici din capitală, dar a venit să o susţină şi o echipă impunătoare de la baştină: şeful Secţiei raionale Cultură Teleneşti, Pavel Casian, şefa-adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Maria Vleju, directoarea Şcolii de Arte Plastice Svetlana Caprian, profesori, prieteni, rude şi, desigur, părinţii.

Concursul de pictură Vernisaj de primăvară nu este unicul de unde Olivia a venit cu un premiu prestigios. Anul 2019 a fost bogat în premii și trofee pentru tânăra pictoriță. Astfel, la 28 mai curent, ea devine laureată a Galei Olimpicilor organizată de Direcţia Generală Educaţie Telenești; la 18 mai obține diploma de gradul II în cadrul concursului de creație al tinerei generații Ars Adolescentina cu genericul Omagiu primăverii și copilăriei, mun. Chișinău; la 11 mai este menționată în cadrul Concursului Național de pictură pentru copii Europa, culorile prezentului și viitorului; la 20 aprilie – ocupă locul II în Concursul Național Tinere talente din mun. Chișinău; la 13 aprilie participă la Olimpiada internațională de artă plastică și educație tehnologică organizată de Facultatea de Arte Plastice și Design a Universităţii Pedagogice de Stat Ion Creangă din Chişinău.                                  

Apărută în fața camerelor de luat vederi pe parcursul verii trecute, Olivia Furtună nu s-a pierdut cu firea și a rezistat cu brio întrebărilor insidioase ale jurnaliștilor: 

”Există profesii care sunt considerate mai prestigioase. Pictura însă este pentru alinarea sufletului. Dacă îți place ceea ce faci, uneori nu contează profitul, ci contribuţia pe care o aduce arta pentru bunăstarea sufletului. Totuși, este posibil să trăiești din această meserie. Există artiști renumiți, care participă la diverse expoziții. Lumea care apreciază arta îi descoperă și le cumpără lucrările”, a declarat sobru și destoinic adolescenta de 16 ani într-un interviu acordat jurnalistei Gutiera Prodan, pictoriță și ea.

Iar Svetlana Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice N. Moisei a ţinut să puncteze cum la instituția respectivă cresc talentele:

”Avem întru toate susținerea conducerii raionului și DGE Telenești. La noi învață copii de la 5 până la 18 ani. Este o instituție extrașcolară. Din 2007, de când conduc instituția, numărul elevilor noştri a crescut până la 280, avem 5 filiale în localităţile raionului. La 10 – 12 ani copilul este înmatriculat în clasa 1 la Şcoala de Pictură, unde studiază pe parcursul a patru ani. În ce privește Olivia, încă în primul an a ocupat locul I la un concurs dedicat creației lui Dumitru Matcovschi, care a avut loc la Biblioteca Publică Raională Vasile Alecsandri. Atunci am înțeles că destinul copilei  este  legat de arta plastică”.

 

În familia Furtună pasiunea pentru artă a prevalat asupra spiritului justițiar                   

Ion Furtună, tatăl Oliviei, de la 1994 încoace a făcut o carieră destul de reușită în cadrul Inspectoratului de Poliție Teleneşti, devenind la 37 de ani colonel de poliție și conducătorul acestei structuri. Serviciul considerat în general a fi unul dur, nu i-a afectat omenia și bunăvoința în relațiile cu cei din jur, l-au deosebit de mulţi dintre colegi. Adică, a adus un suflu de umanizare a serviciului, suflu care mai persistă în inspectorat deși Ion Furtună este deja trecut în rezervă. Ulterior era să aflăm că familia trăiește cu pasiunea frumosului, că acasă îl înconjoară desenele celor doi copii. Încă pe când era în serviciu, colonelul ni s-a destăinuit că Daniel și Olivia vor alege altă meserie decât cea de justițiar. Acum Daniel este student la o facultate de arhitectură din Cluj. Iar fiica iată că se face cunoscută cu prima expoziție personală întitulată Olivia Furtună, jurnal cromatic.                        

Atașamentul pentru artă copiii l-au moştenit de la mama lor, profesoară de biologie și arte plastice la gimnaziul din sat. Dna Diana ne spune că creionul și radiera au luat locul jucăriilor celor doi copii, astfel Olivia și Daniel, neimpuşi de nimeni, din dorință şi pasiune sufletească, și-au ales meseriile.

 

“Două muze – a picturii și a muzicii – s-au întâlnit în același loc”

Astfel a apreciat dna Maria Vleju evenimentul de lansare a expoziției de pictură a tinerei Olivia Furtună. Elevii Liceului Teoretic Lucian Blaga din Telenești Mădălina Pascaru, Daniel Eșanu, Elena Zelencu, Olivia Druguș, prieteni ai protagonistei, au dat start evenimentului cu un recital de melodii.

Au urmat discursuri, mesaje de felicitare din partea oaspeților.

Părinții pictoriţei, Ion și Diana Furtună, mândri de fiica lor talentată, au înmânat participanților la eveniment câte un pliant și un calendar, în care sunt incluse lucrări de referință ale Oliviei, iar oaspeților de onoare – câte un volum omagial în care, pe lângă reproducțiile tablourilor Oliviei, sunt incluse rezumate, mesaje de felicitare semnate chiar de oaspeții evenimentului.

Nici protagonista serii (căci evenimentul s-a consumat când afară înoptase) nu a rămas fără cadouri: multe flori în toate culorile tablourilor tinerei pictorițe, o poezie, pe care i-a dedica-t-o Victor Cozub, artist plastic și președinte al Concursului Ars Adolescentina.

Olivia Furtună a mai primit din partea Școlii de Arte Plastice din Telenești un șevalet autentic, pe care i l-a înmânat Svetlana Caprian, profesoara sa, cea care a descoperit-o și a condus-o în lumea culorilor.  

„La Telenești sunt dascăli foarte buni, care inspiră și descoperă talentele copiilor. Acolo mi-am format o bază puternică și am hotărât că voi deveni o specialistă bună în acest domeniu”, a dezvăluit tânăra pictoriță misiunea sa în viață.

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker