Social

Starea de lucruri pe segmentul mediatic nu s-a îmbunătățit deloc, director API

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, susține că starea de lucruri pe segmentul mediatic nu s-a îmbunătățit deloc. Din contra, lucrurile stau mai prost acum decât în perioada precedentă.

După mici îmbunătățiri care s-au produs în perioada guvernării Maiei Sandu împreună cu Partidul Socialiștilor, lucrurile s-au oprit acolo. Atunci au fost totuși niște îmbunătățiri, cel puțin pe filiera guvernamentală: au fost deblocate bazele de date, au fost introduse anumite facilități în ceea ce ține de închirierea spațiilor de către redacțiile instituțiilor media.

„În general, așa cum spuneam, cred că stăm mai prost acum, fiindcă asistăm la o repoziționare a holdingurilor mediatice, deci nu avem cum să spunem că lucrurile stau atât de bine. După cum am remarcat și anterior, în programul de activitate al guvernului nici măcar nu există un capitol special dedicat segmentului mediatic”, a declarat Petru Macovei într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Organizațiile neguvernamentale de media cer deputaților să revină la mai multe modificări și completări la șapte legi importante care vizează direct sau indirect activitatea mass-media. Proiectul de lege care întrunește aceste amendamente a fost elaborat în cadrul grupului parlamentar privind îmbunătățirea legislației mass-media și a fost înregistrat în Parlament încă pe 26 iulie 2018.

„Ca să înțelegem mai bine lucrul acesta, ar trebui să ne amintim care a fost povestea cu acest grup de lucru, care a fost creat de către fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu în 2017 și a lucrat în 2017 și 2018, producând o serie de amendamente la legi și proiecte de legi foarte bune, pentru că în acest grup au fost racolați experți din societatea civilă, persoane bine intenționate, care au contribuit la elaborarea unor legi. Din păcate, acest grup de lucru a fost mai mult o formalitate prin care fostul partid de guvernământ, mă refer la Partidul Democrat, a dorit să bifeze și să raporteze în fața europenilor și americanilor anumite realizări pe segmentul media”, explică directorul API.

Potrivit lui, acum societatea civilă insistă ca acest proiect de lege să fie votat. Printre altele, proiectul prevede anumite clarificări în legislația națională, întrucât nici până la momentul actual în legile Republicii Moldova nu se explică cine sunt jurnaliștii, cine sunt instituțiile media. Totodată, proiectul se referă și la anumite îmbunătățiri ale Legii accesului la informație, Legii cu privire la libertatea de exprimare. Sunt câteva modificări care, odată adoptate, ar clarifica multe lucruri foarte confuze din legislație.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker