Politic

Procesul de investigare a fraudei bancare are un puternic caracter politic, Expert-Grup

La mai bine de cinci ani distanță de la fraudele din sectorul bancar, opinia publică încă nu are rezultate clare asupra ceea ce s-a întâmplat și, mai ales, cine se face cu adevărat vinovat. Chiar dacă au fost lansate mai multe investigații, strategii de recuperare sau comisii parlamentare de anchetă, rezultatul este același – mai multe întrebări decât răspunsuri. Un lucru totuși devine clar, atât fraudele, cât și procesul de investigare au avut și au în continuare un puternic caracter politic, fiind un test mult prea greu pentru sistemul de justiție. Constatările se regăsesc în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”, prezentată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Potrivit experților, investigarea furtului miliardului rămâne un caz de interes sporit pentru societate și o provocare majoră pentru autorități, mai ales că în martie 2020 expiră Acordul cu FMI care a menținut viu acest angajament. Cu trecerea timpului nu doar că se reduc șansele de recuperare a banilor, dar crește și povara Ministerului Finanțelor care este nevoit să utilizeze inclusiv banii plătitorilor de taxe pentru a rambursa datoria către Banca Națională a Moldovei.

Experții se referă și la asigurarea independenței juridice și de decizie a BNM. Potrivit lor, în contextul unor noi aranjamente politice, asigurarea independenței băncii centrale devine o provocare majoră pentru anul 2020. Pe de o parte, BNM trebuie să-și demonstreze independența în decizie prin distanțarea politicii monetare de la interesele guvernării. Pe de altă parte, Parlamentul trebuie să asigure numirea unor persoane apolitice în conducerea BNM, ținând cont de faptul că mandatul a doi viceguvernatori expiră la mijlocul anului viitor.

Pe lângă aceasta, menținerea independenței juridice a băncii centrale este un alt test pentru guvernare. Fie că e vorba de găsirea unei soluții în cazul dobânzilor pe care Ministerul Finanțelor le plătește către Banca Națională pentru garanțiile acordate anterior de către Guvern băncilor falimentare, relaxarea politicii monetare în contextul creșterii deficitului bugetar sau chiar intenția de a simplifica procedura de demitere a Guvernatorului, acestea trebuie să se bazeze strict pe principiile internaționale de independență a băncilor centrale. Și anume, pe capital suficient pentru implementarea politicii monetare, protecție juridică a membrilor organelor de conducere și interzicerea creditării directe a Guvernului.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker